V Rohovládově Bělé postavili kvůli kamionům k přechodům brigádníky

17. září 2015

Zastaví nebo nezastaví? A ubrzdí to? Tyhle otázky si každý den kladou na přechodech pro chodce obyvatelé Rohovládovy Bělé na Pardubicku. Obcí vede frekventovaná silnice, kudy jezdí stovky kamionů.

Přejít na druhou stranu bývá hodně nebezpečné hlavně pro děti, které tudy míří do školy. Obci kvůli tomu došla trpělivost, a tak nově stojí u zeber proškolení brigádníci. Jsou vyzbrojení zastavovacími terči.

„Ty kamiony vůbec ani nepřibrzdí. Ty jedou a je jim to úplně jedno. Auta zastavují, ale kamiony ne,“ říká Simona Kochová.

Řidiči značky ignorují

Přestože je tady snížená rychlost na 40 km/h, někteří řidiči to ignorují. Přechod pro chodce je přitom umístěn mezi dvěma nepřehlednými zatáčkami.

„My jsme tady proto, aby se zlepšila bezpečnost dětí při přecházení. Je to velmi nebezpečná silnice,“ říká senior Petr Černý, který má na sobě oranžovou reflexní čepici, vestu a zastavovací terčík.

Čtěte také

„Tady máme dopravní značení, které bohužel řidiči moc nedodržují. Když nás vidí u přechodu s kolegou, tak si myslím, že trochu zpozorní, protože je trochu vystrašíme. Pak se chovají, jak by se chovat měli,“ dodává Petr Černý.

Přecházení v Rohovládově Bělé je kvůli hustému provozu nebezpečné

To, že obec takovou službu zavedla, místní většinou vítají. Asistenti u přechodů fungují v ranních hodinách před začátkem školního vyučování, tedy od půl sedmé do půl osmé. Na místech jsou také po poledni, kdy končí vyučování na prvním stupni.

„Nedělají to zadarmo. Nějakou mzdu jim dáváme. Něco stálo i vybavení. Nejsou to ale extra velké částky,“ říká starosta Václav Fišer.

Podle vedení obce jde ale pouze o dočasné řešení. V budoucnu by chtěla investovat do dopravních bezpečnostních prvků v podobě úsekových radarů a semaforů.

Čtěte také

autor: wol
Spustit audio