Váňa už chystá koně na Velkou pardubickou, o své účasti přemýšlí

Legendární Josef Váňa zvažuje účast v další Velké pardubické. Dvaašedesátiletý žokej a trenér se podle svých slov cítí lépe než v předešlých letech, ale složité bude najít koně, na kterém by se 124. ročníku slavného dostihu v říjnu zúčastnil. Tiumen už nezávodí, a tak zatím nechává vše otevřené a soustředí se na trenérskou práci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Váňa při natáčení filmu "Váňa"

Josef Váňa při natáčení filmu "Váňa" | Foto: 2media.cz

„Už jsme třikrát vyhráli v Itálii, tak to bylo jakž takž,“ pochlubil se Josef Váňa. Zima přitom nebyla vůbec ideální pro trénování koní. Stejně jako v minulých letech se totiž České republice vyhýbaly vydatnější sněhové srážky. Takže Váňovi čtyřnozí svěřenci museli běhat po hodně tvrdém umrzlém podkladu.

A přestože do Velké pardubické zbývá více než šest měsíců, myšlenky trenéra a žokeje v jedné osobě už směřují k říjnovému vrcholu sezony. „Už mám jasno, které koně budeme hlásit. Ale každý rok je to tak, že jich přihlásíme osm nebo deset a běží dva nebo tři, kteří mají nejlepší formu na podzim,“ popisuje tradiční postup.

Přehrát

00:00 / 00:00

O přípravách na Velkou pardubickou mluvil s Josefem Váňou starším reportér ČRo Jakub Marek

Systém registrace se letos mohl změnit kvůli novince ohledně přihlášek do Velké pardubické, které se měly platit postupně během sezony. Nakonec se od záměru upustilo, takže v květnu zaplatí majitelé 10 tisíc a před dostihem pak 50 tisíc za koně, kteří půjdou na start.

„Sice by pořadatel vydělal strašně moc peněz, ale myslím, že by to nebylo korektní, protože člověk po jaru neví, který kůň bude na podzim tak dobrý, aby Velkou pardubickou mohl běžet," vysvětluje osminásobný vítěz slavného dostihu.

 

Věděli jste, že žokej Josef Váňa je také famózním lyžařem?V obřím slalomu sportovních novinářů to i ve svých 62 letech...

Posted by KILPI on 29. březen 2015

Letošní startovní pole nejtěžšího dostihu na evropském kontinentu bude hodně vyrovnané. Už jen na pastvinách se totiž prohání klisna Orphee des Blins, která dominovala posledním třem ročníkům.

„Orphee des Blins ze startovního pole koukala. Pravda je, že v tomhle ročníku se zase nějaký favorit a fenomén ukáže, ale je to o štěstí. Viděli jste, že vloni doběhl na druhém místě kůň, o kterém si před startem nikdo nemyslel, že může podat tak dobrý výsledek,“ připomíná Josef Váňa výkon Al Jaze.

Jestli nejslavnější český žokej vyrazí na podzim do své 29. Velké pardubické, napoví série kvalifikačních dostihů, které startují v květnu.

Jakub Marek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme