Vánoční stromky už se prodávají. Při správné péči vydrží dlouho

6. prosinec 2014

Pokud jste ještě nepropadli umělým stromkům, jistě budete shánět na Vánoce živý strom. Prodej vánočních stromků už začal. Jenže do Vánoc ještě zbývají tři týdny. Jak jehličnan skladovat, aby do 24. prosince neopadal?

Iveta Záleská se vypravila do Lesoškolek v Řečanech nad Labem, kde mají s pěstováním stromů velké zkušenosti a zajímalo ji, jestli už teď si může koupit symbol Vánoc.

„Můžete si ho koupit i teď. Důležité je, jak se o něj postaráte doma. Je důležité dát ho do chladné místnosti po zakoupení, dát ho do kýble s vodou a odříznout asi pěticentimetrový špalík s pryskyřicí. Ta část pod kůrou nasává vodu, takže si neseřezávat už předem do stojánku, ale dát ho do vody. Před Vánocemi ho můžeme dát do teplé místnosti. Je lepší mít stojánky s vodou, aby nasával. Pak vydrží,“ říká Vojtěch Neměc.

Jakou dobu stromek vydrží? Záleží i na druhu?

„Je to závislé od druhu. Jsou druhy, jako je smrk, který nevydrží tak dlouho, snáz opadává. Naopak borovice drží dlouho i měsíc po Vánocích vydrží,“ dodává Němec.

Ceny například jedle kavkazské jsou od 600 do 1000 korun a záleží na regionu. Smrk pichlavý je za 400 až 800 korun, tam záleží na výšce a kvalitě. Borovice černá stojí 300 až 600 korun. Borovice lesní a smrk ztepilý jsou v podstatě nejlevnější.

autor: ZAL
Spustit audio