Včelám se letos vyhnuly nemoci, nelétají ale kvůli zimě

28. duben 2016

Včelaři mají malý důvod k oslavě. Zatímco před rokem jim likvidovala chovy nebezpečná varroáza, teď je situace výrazně lepší. V boji proti parazitům pomohly léky, ale hlavně počasí.

I když zrovna počasí teď trochu zlobí, jak se redaktor Josef Kopecký dozvěděl od chrudimského včelaře Marcela Gregora: „Včely jsou v této, řekl bych, sibiřské zimě zalezlé v úlu, jsou v chomáči, stejně jako byly v zimních měsících. Pro včelaře i pro včely je to samozřejmě velice špatné období taková zima.“

Čtěte také

Zhruba před rokem situace nebyla vůbec dobrá. „Ztráty činily v chrudimském spolku kolem 25 procent a obdobná situace byla v celém Pardubickém kraji. Teď je to tak, že úbytek včel nebyl v podstatě žádný nebo byl v normě, což bývá do 3 procent. Samotný výskyt varroázy je minimální. Nemuseli jsme léčit plošně, jako to bylo v předchozích letech. Nemuseli jsme dělat mimořádné léčebné zásahy, “ říká Gregor.

Loni počasí pomohlo, letos včely brzdí

Včelařům pomohlo hlavně počasí, ale také radikální zásah, který kvůli úhynu včelstev museli udělat. „My jsme ty včely museli léčit skutečně intenzivně a pomohlo nám také velice parné a suché léto. Vysoká teplota samotným včelám neprospívá, ale zároveň neprospívá ani roztočům varroázy, které nesnášejí vysokou teplotu a přirozeně umíraji,“ doplňuje Marcel Gregor.

A přibližuje, že včelaři očekávají jiné riziko: „My včelaři stejně jako zemědělci spolupracujeme s přírodou, která je nevyzpytatelná. Včelaři jsou závislí na snůškovém období, které probíhá od dubna do června až července. Pokud v tomto období přijdou nějaké velké klimatické změny, tak je to pro včelaře nepříjemné. Když teďka zhodnotíme tyto velice chladné dny, tak je to prostě špatně. Kvete řepka, která včelařům v Čechách dává 50 až 60 procent veškerého medu, takže pokud je taková zima, že včely nelétají, tak je to velmi nepříjemné.“

autor: kop
Spustit audio