Vesnickou kompostárnou v Koclířově projde ročně 600 tun bioodpadu

21. duben 2017

Koclířov na Svitavsku pořídil vlastní kompostárnu a dvakrát týdně sváží větve, trávu a jiný biologicky rozložitelný odpad z domácností i různých organizací. Ekologické zařízení ji stálo čtyři a půl milionu, větší část nákladů zaplatila obec z dotace.

Na velké hromadě tady jsou větve, vánoční stromky. „Tady se naváží veškerý bioodpad od občanů a z pozemků katastru obce,“ říká starosta Jiří Tesař.

A dodává, jak vznikl nápad, aby obec měla vlastní kompostárnu: „Tento nápad, odhaduji, vznikl už někdy v roce 2011. Moji předchůdci, kteří byli na obci, na tento nápad přišli a v roce 2014 se zrealizoval.“

Na svoz bioodpadu si vznikla už i paní Eva Konečná: „Svážejí odpad, větve, listí, takže jsme spokojení. Děláme si i doma kompost na zahrádku, tam dávám slupky a třeba rajčata, když už jsou špatná. Pokud vím, tak zatím z kompostárny to nemohou prodávat, takže si děláme zatím svůj.“

Čtěte také

Podle starosty by pro obec bylo finančně výhodnější, kdy lidé vozili odpad do kompostárny sami, ale nevěří, že by to občané dělali. „Sám jsem byl svědkem, že lidé raději vezmou kolečko a vysypou to někde bokem, než aby se to na kompostárně zpracovalo,“ dodal Tesař.

Kompostárna má jednoho kmenového zaměstnance, který se stará o provoz. Doplňují ho v sezóně lidé z úřadu práce.

„Materiál, který vyprodukujeme, nesmíme pět let prakticky nikomu dát ani prodat. Vloni jsme na své pozemky rozmetali veškerý kompost, který jsme měli na přihnojení, takže víme, co s tím,“ dodal starosta Jiří Tesař.

Náklady na zpracování bioodpadu stojí obec okolo 150 tisíc ročně.

autor: PAV
Spustit audio