Víc pohodlí a soukromí. Univerzita Pardubice otevřela po rekonstrukci koleje

16. září 2017

Místo společných sprch a toalet komfortnější apartmány. Právě do nich se už brzy nastěhují studenti pardubické univerzity, kterým za pár dnů začne další semestr. Vysoká škola totiž vylepšila jeden z pavilonů studentských kolejí, nechala vybourat příčky a vybudovala v něm prostornější pokoje s vlastním sociálním zázemím.

Z vnějšku se na sedmipatrové budově nezměnilo nic, ale uvnitř jsou změny výrazné. Z původních 350 studentských lůžek v budově, kde ještě vloni byla společná sociální zařízení a kuchyně na chodbě, vzniklo 192 nových lůžek. Jedno a dvou lůžkových apartmánů je sto a nabízejí víc pohodlí a taky soukromí. Mají vlastní toaletu, sprchový kout, předsíň a kuchyňskou linku. V několika z nich můžou bydlet i studenti se sníženou schopností pohybu, třeba vozíčkáři. Součástí je i bezdrátové připojení na internet.

Přestavba objektu zabrala rok, pavilon byl po dobu stavby mimo provoz. Byla to jedna z největších akcí univerzity a správy kolejí v poslední době a stála asi 40 milionů korun. Součástí jsou i vestavěné skříně na zavazadla a oblečení. Studenti si za nové ubytování ale připlatí, bude to kolem čtyř tisíc korun na osobu za jeden měsíc. Na běžných pokojích se ceny nemění.

Ubylo 160 lůžek, chybět prý nebudou

Kapacita opraveného pavilonu se ale snížila o 160 lůžek, podle zástupců správy kolejí a menzy by ale chybět neměla. Čím dál víc studentů totiž dává přednost bydlení na cenově dostupných studentských privátech. Tam je soukromí a pohodlí mnohem víc než na běžných pokojích, které jsou v univerzitním kampusu od 60. let minulého století.

Právě novými apartmány chce univerzita konkurovat privátům, aby si udržela klientelu. Celková kapacita studentských kolejí je asi 1500 lůžek, celkový počet studentů je ale kolem 9 tisíc.

Čtěte také

autor: wol
Spustit audio