Vlekaři v Krkonoších připravují lanovky, stroje a rolby na příští sezónu

Zimní sezóna skončila a na řadě je kontrola lanovek, vleků, zasněžovací techniky a strojů. Rolbaři a vlekaři mění potřebné díly a vše připravují na letní uskladnění tak, aby před začátkem další zimní sezóny měli vše nachystané.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rolba napůl v klubu

Rolba napůl v klubu | Foto: Josef Šmejkal

Josef Malina, pracovník areálu na Medvědíně, bere nářadí, lano, karabiny a helmu. Má před sebou kontrolu lan na všech sloupech.

„Musí se to namazat, jednou za dva roky se to musí zvednout lanem, aby se čepy důkladně promazaly,“ vysvětluje.

To ho čeká celkem sedmnáctkrát, protože je tady celkem sedmnáct lanových podpěr. Nasedá na lanovku a spojuje se s kolegou Luďkem, který na povel celé zařízení spouští.

Přehrát

00:00 / 00:00

S techniky, kteří po sezóně ošetřují vleky a rolby, natáčela Kateřina Kohoutová

Kontrolou musí po zimě projít také strojovna, která je srdcem celé lanové dráhy.

„Kontroluji řemeny, jestli nejsou opotřebované. Pak by mohly prasknout a za provozu by to byl velký problém,“ říká Josef Malina s tím, že řemeny vydrží v průměru dva roky.

Zatímco on se svými kolegy pracuje na lanovce, další pracovníci opravují rolby. Radim Šolc zkontroloval a vyměnil potřebné díly a součástky na rolbě a připravuje ji na uskladnění.

„Vše se odstrojí, dá se to na špalky, sundají se kola, promaže se to, vymění se náplně a pak je to připravené na sezónu,“ uvádí Šolc.

„Po každé sezóně se musí vše namazat, rozebrat, podívat se, jestli nejsou někde praskliny. Ať to jsou vleky, lanovky, rolby. První se začne ukládat zasněžování. A když v listopadu přijde sezóna, lidé nastoupí do práce, odstrojí vleky během jednoho týdne a jsme připraveni k provozu,“ dodává Zdeněk Spilka, vedoucí areálu na Horních Mísečkách.

Kontroly a revize končí posledním dubnovým dnem.

Rolba | Foto: Vojtěch Berger

Kateřina Kohoutová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme