Vleky se na horách rozjedou příští víkend

2. prosinec 2016

Na horách v Pardubickém kraji se o tomto víkendu zatím lyžovat nebude, není dost sněhu a vlekaři nechtějí uspěchat start sezóny. Na Dolní Moravě si ale aspoň na své přijdou začínající lyžaři.

Na českých horách nasněžilo, v Krkonoších a Orlických horách o tomto víkendu zahájí sezónu vyhlášená lyžařská střediska. Třeba Špindlerův mlýn, Pec pod Sněžkou nebo orlické Říčky. Skiareály v Pardubickém kraji se ale přidají až o něco později. Pod Králickým Sněžníkem sice napadlo až 20 cm nové pokrývky, pořád to ale prý nestačí na ostrý start.

Ještě před pár dny vypadala situace hodně slibně. Nejen že sněžilo, ale díky mínusovým teplotám jela naplno zasněžovací děla. Jak řekl Martin Palán ze Skiresortu Dolní Morava, podmínky jsou sice dobré, počasí relativně přeje a na sjezdovkách je skoro půl metru sněhu.

Zatím vyrábí zásoby sněhu

Není ho ale tolik, aby vlekaři mohli tratě udržet v provozu během případné oblevy. Takže zatím vyrábí zásoby sněhu. Podobná je situace na Bukové hoře, kde je zasněžená Mlýnická sjezdovka, ale ani tam se tento víkend lyžovat nebude, řekl šéf areálu Radek Procházka.

Provozovatelé obou ski areálů shodně tvrdí, že by rádi sjezdovky otevřeli příští víkend. Hodně ale bude záležet na vývoji počasí. Aktuální týdenní předpověď zatím naznačuje, že by se jim to mohlo povést.

Na Dolní Moravu budou moct už zítra vyrazit alespoň začínající lyžaři, v sobotu totiž otevře dětský lyžařský park Amálka a vstupné bude zdarma.

Čtěte také

Na sezónu se chystají i menší lyžařská střediska jako Hlinsko a Česká Třebová. Ani tam se zatím tento víkend lyžovat nebude, ale jak řekl Robert Vokáč z hlineckého ski klubu, v plánu mají sjezdovku v Hlinsku uvést do zkušebního provozu příští sobotu a neděli.

Ostrý provoz pak chtějí zahájit týden před Štědrým dnem. V České Třebové museli teď na dva dny zasněžovací děla odstavit, ale už dnes zase díky ochlazení začnou chrlit nový technický sníh. Vedoucí tamního areálu Peklák Zdeněk Vávra je zatím zdrženlivý pokud jde zprovoznění sjezdovky a žádný termín nechtěl slibovat.

autor: wol
Spustit audio