Voda na Chrudimsku příští rok zlevní, ale jen pro 75% lidí

26. listopad 2014

Někteří lidé si na Chrudimsku za vodu připlatí, jiní naopak ušetří. Vodárenská společnost Chrudim už sestavila ceník vodného a stočného na příští rok. Zatímco vloni se s cenami nehýbalo, teď jsou změny poměrně výrazné.

Jenže se nedá jednoznačně říct, jestli bude voda dražší, nebo levnější.

Mění se totiž obě složky ceny vody - pevná i pohyblivá část. Cena za kubík poskočí nahoru o více než čtyři koruny. Zároveň ale výrazně klesnou poplatky za vodoměr, a to minimálně o stokoruny. Pro každého to bude znamenat něco jiného.

Menší odběratelé ušetří, říká ředitel Vodárenské společnosti Chrudim Roman Pešek. „Chalupář, chatař zcela jistě ušetří v příštím roce. Abych to ještě rozšířil, ušetří i většina majitelů rodinných domků.“

Hůř na tom budou naopak firmy a bytovky.

„S mírným nárůstem mohou počítat obyvatelé bytů a potom hlavně velkoodběratelé z komunální i z průmyslové sféry.“

Většina lidí by si ale měla mírně polepšit. Z dvaceti šesti tisíc odběratelů zdražení zasáhne jen asi čtvrtinu, odhaduje Roman Pešek.

„Zvýšení ceny se dotkne 26 procent našich odběratelů. Pro tyto odběratele dojde podle našich propočtů k maximálnímu navýšení o 50 korun za osobu a rok.“

Předseda představenstva chrudimských vodovodů a kanalizací a zároveň chrudimský místostarosta Jaroslav Trávníček je s dohodnutými cenami spokojený. Podle něj už rozhodně neplatí, že by na Chrudimsku byla voda jedna z nejdražších v republice.

„Je to teda asi čtyři roky, co jsme byli velmi na špici. Tuším asi třetí v ceně vodného a stočného dohromady. V tom minulém roce to bylo asi padesáté místo. Toto místo nám zřejmě bude patřit i nadále po té změně.“

Důvod zdražení? Pokles spotřeby

A zbývá ještě vysvětlit, proč se vlastně cena vody mění. Zdražuje surová voda, kterou vodaři nakupují od státu, sníží se naopak částka, kterou platí podnikatelé a firmy za odvod srážkové vody a hlavně odchází velcí odběratelé, říká Roman Pešek.

„Hlavním důvodem mírného růstu ceny je pokles spotřeby a ten je vyvolán především poklesem v průmyslových podnicích.“

I kdyby tedy běžní spotřebitelé utáhli kohoutek, cenu, kterou za vodu zaplatí, to příliš neovlivní.

autor: kop
Spustit audio