Voda v přírodních koupalištích je čistá. Zelená je jen Rosnička

26. srpen 2016

Před tropickým víkendem máme dobré zprávy pro ty, kdo se chystají někam k rybníku nebo přehradě. Voda ve většině přírodních koupališť v Pardubickém kraji je pořád čistá.

Koupaliště v Pardubickém kraji jsou pořád čistá a podle posledních testů nabízejí přímo ideální podmínky. Letošní léto se dá nazvat sezónou bez sinic, ty tentokrát nezlobí ani tam, kde se voda zelená pravidelně.

Velmi dobrou kvalitu vody mají písníky Mělice a Březhrad, udržela si ji i přehrada Pastviny a dokonce také Seč, kde se problémy se sinicemi pravidelně opakují. Tentokrát to ale neplatí, i na konci léta se tam mohou lidé klidně vykoupat. Mírně se snížila průhlednost vody v rybnících Hluboký u Holic a Dlouhý u Lanškrouna, ani tam ale plavcům žádné vážné riziko nehrozí.

Zelená je jen Rosnička

Ano, je to rybník Rosnička na Svitavsku. Tam hygienici vyhlásili zákaz koupání už na konci července, jsou překročené bezpečné limity pro výskyt sinic a dalších organismů, takže lidem hrozí poškození zdraví.

Čtěte také

Co vše se testuje? Důležitá je vizuální kontrola, tedy jak voda vypadá na pohled, potom se měří průhlednost vody, výskyt sinic a vodního květu. Testy ale také dokážou zjistit přítomnost různých bakterií, které mohou způsobit různé záněty nebo infekční onemocnění.

Vodní nádrž Seč je ideálním místem pro letní dovolenou a nenabízí jen skvělé koupání
autor: kop
Spustit audio