Voda z Mokošína u Přelouče bude chutnat líp a bude jí víc

21. říjen 2017

Pardubické vodárny začaly velkou rekonstrukci úpravny, která zásobuje asi dvacet tisíc lidí. Vyměnit je potřeba skoro všechno - potrubí, čerpadla nebo filtry. Zatím slouží jako zdroj pro Přelouč a okolí po generálce by měl ale Mokošín sloužit i jako záložní zdroj pro Pardubice.

Úpravna je v provozu už od roku 1974 a bylo to jedno z prvních míst, kde provozovatelé k čištění místo chloru začali používat UV záření. Technologie ale už potřebuje výměnu. Stejný princip bude sice fungovat i po přestavbě, vyměnit se ale musí vybavení a filtry, potrubí, které přivádí vodu a dělníci opraví také i samotnou budovu úpravny v Mokošíně.

Čtěte také

Rekonstrukce by měla skončit asi za rok a půl a stavbaři nebudou pracovat jen v Mokošíně, ale také v Brlohu a Jankovicích, kde jsou šedesátimetrové vrty, ze kterých proudí voda do Mokošína. Tam bude potřeba vybudovat nové čerpací stanice. Až bude rekonstrukce hotová, začne zkušební provoz úpravny, aby provozovatelé zjistili, jestli má voda takovou kvalitu, jakou mít má.

70 litrů každou vteřinu

Základ bude pokrytí stejné území, jako doteď - to je hlavně Přelouč a okolní obce. Nové vybavení ale umožní také zvýšit kapacitu průtoku ze čtyřiceti až padesáti litrů za vteřinu na sedmdesát. To je důležité pro případ, že bude mít nedostatek pardubická síť, třeba kvůli havárii. Potom by voda z Mokošína mohla částečně pokrýt zásobování krajského města.

Úpravna vody Mokošín

Čtěte také

autor: kop
Spustit audio