Vozíčkáři a kočárky ve Svitavách mají smůlu, opravy chodníků jdou pomalu

31. srpen 2015

Svitavy postupují při opravě chodníků a jejich úpravě pro vozíčkáře pomalu. Rozbité cesty pro chodce jsou i v těch ulicích, kde už měla být zámková dlažba a nájezdy pro lidi na vozíku a maminky s kočárky.

Na náměstí T. G. Masaryka už měl také být bezbariérový chodník, ale není. „Bohužel město zatím nezískalo dotaci, kterou jsme plánovali obdržet v letošním roce,“ říká Miroslav Doseděl, vedoucí odboru dopravy.

A dodává, kolik chodníků nestihli ještě opravit: „V podstatě se jedná o chodníky na čtyřech ulicích – Raisova, Jungmannova, T. G. M. a Richarda Kloudy.“

V části u stadionu už nové chodníky ale jsou: „Ano, v této části se už udělaly chodníky v rámci vybudování stadionu, které jsme připravovali jako bezbariérové. Ve městě už v roce 2007 vznikl plán bezbariérových tras. Veškeré stavební úpravy, které provádíme, provádíme tak, aby byly bezbariérové,“ doplňuje Doseděl.

Bezbariérové chodníky budou příští rok

„To víte, že se mi to nelíbí. Máme udělané různé cyklostezky pěkné, ale nemáme pořádné chodníky. Tam, kde dělali kanalizaci, se chodníky neopravily. Doufám, že je opraví alespoň na jaře,“ říká paní Veronika Černá.

„Ano, v letošním roce jsme více chodníků rozkopali, ale to je v souvislosti s kanalizací. V příštím roce počítáme, že začneme s opravou jak komunikací, tak chodníků,“ vysvětluje Miroslav Doseděl.

V letošním roce plánuje město vybudovat ještě bezbariérový chodník v ulici Slunečná.

autor: PAV
Spustit audio