Výbuch v Explosii. Naděje na nalezení přeživších je malá

20. duben 2011

K výbuchu došlo ve společnosti Explosia. Nad městem se objevil velký prstenec dýmu, exploze rozmetala objekt o velikosti cca 10 x 10 metrů. Starostové okolních obcí zatím po nehodě nedostali žádné další informace.

Vývoj situace:

11:10 | Jak ČRo Pardubice řekla lékařka pardubické záchranné služky Helena Škuligová, lékaři na místě ošetřili 8 zraněných a z místa zásahu byli kolem půl jedenácté odvoláni. Na místě totiž v tuto chvíli nejsou žádní lidé, kteří by potřebovali lékařské ošetření.

11:15 | Pohřešované osoby mají pomoci hledat speciálně vycvičení psi. Hasiči je ale do sutin zatím nepustili - místo se nejprve musí zajistit proti dalším výbuchům. Do Semtína dorazila hned ráno kynologická jednotka pražské městské policie. V Pardubickém kraji sice také funguje Záchranná brigáda kynologů, ta podle své vedoucí Hany Loužilové ale nemá momentálně žádné atestované psy pro sutiny.

11:25 | Podle policistů je na místě stále velké riziko výbuchu. Proto také zatím nemohou začít vyprošťovací práce, nejdříve je potřeba riziko výbuchu eliminovat. Stále jsou pohřešované čtyři osoby, jedná se o zaměstnance firmy Explosia.

13:13 | Na některá místa již byli vpoštěni záhranářští psi vyscičení na vyhledávání zavalených osob. V místě je ale stále nebezpečí dalšího výbuchu.

13:47 | Tisková zpráva společnosti Explosia: Příčina provozní nehody nebyla zatím zjištěna. V areálu společnosti Explosia a.s. byly zničeny dvě výrobní budovy a několik dalších budov bylo poškozeno. Mimo areál společnosti Explosia a.s. probíhá identifikace hmotných škod. Podle výsledků vyšetřovací komise byl vyloučen únik nebezpečných látek. Povýbuchový hřib obsahoval pouze zplodiny výbuchu a rozptýlené zdivo. Výroba v okolí nehody byla zastavena ve vzdálených částech areálu pokračuje.

14:15 | Reportér Martin Karlík z místa: Jednání krizového štábu Explosie stále pokračuje. Riziko dalších výbuchů už je nižší. Naděje, že by pohřešovaní mohli být nalezeni živí je bohužel nízká. Doprava v místě je bezproblémová.

17:05 | Martin Karlík od areálu Explosie: na místě je asi stovka policistů, okolí nehody pročesávají v rojnicích. Naděje na nalezení pohřešovaných lidí je mizivá. Jejich příbuzní jsou tak v rukou psychologů. Policisté budou pátrat na místě do stemění, pokračovat budou zítra ráno hned po rozednění.

DALŠÍ VÝVOJ SITUACE MŮŽETE SLEDOVAT ZDE.

V pardubické Explosii, kterou nejvíce proslavila plastická trhavina semtex, dnes ráno vybuchl nitroglycerin. Exploze byla velmi silná a poničila část objektu. Firma pohřešuje čtyři zaměstnance. Osm lidí bylo zraněno. ČTK to řekla mluvčí krajských hasičů Vendula Horáková a mluvčí firmy Jiří Simandl.
Záchranáři na místě ošetřili zatím sedm lidí s lehčími zraněními, jedna pracovnice utekla od místa výbuchu a šla k lékaři sama. Pět lidí mělo řezná poranění od skla, hlavně v obličeji. Další dva lidé utrpěli šok.

Záchranáři se psem hledají v sutinách případné oběti. Na místo jedou pražští hasiči se štěrbinovou kamerou. "Hasiči zvažují, jak budou probíhat odklízecí práce," řekla mluvčí krajské záchranné služby Helena Škuligová.

Výbuch zničil objekt o rozměrech přibližně deset krát deset metrů. "Náraz byl tak silný, že se nám otřásl celý byt. Mysleli jsme, že je to někde za rohem," řekla ČTK obyvatelka Lázní Bohdaneč, které jsou vzdálené od místa výbuchu v Semtíně asi čtyři kilometry. "Dcera se probudila s brekem a postel se nám posunula o pět centimetrů," řekla mluvčí hasičů, která bydlí také v Bohdanči.

Starostka Lázní Bohdaneč Květoslava Jeníčková dostala od firmy varovnou textovou zprávu, že se stala provozní nehoda. Nitroglycerin, ale prý není škodlivý, a radnice proto neinformovala občany, protože by tak prý šířila poplašnou zprávu. Náraz rozbil ve městě dvě výlohy, řekla ČTK starostka.

Explozi nestabilní látky slyšeli lidí i na pardubickém sídlišti Polabiny, které je asi tři kilometry vzdušnou čarou od místa neštěstí. Tlakovou vlnou se chvěly panelové domy. Mrak zdraví lidí neohrozil. "Mimo areál podniku se nedostávají žádné jedovaté látky," řekla mluvčí hasičů.

Nad místem exploze stoupaly prstence dýmu, které vítr hnal dál do okolí. První mrak mířil na Bohdaneč, potom pokračoval k Živanicím a směrem na Přelouč. "Byla jsem v kuchyni a najednou jsem slyšela, jako by sousedovi bouchla guma u auta. Syn mě pak upozornil na velký mrak, který se valil po obloze," řekla ČTK Kateřina Danihelková, která bydlí v místní části Pardubic Svítkov.

Bezpečnostní rada Pardubického kraje získala o události informace prostřednictvím varovacího informačního systému a následně od hasičů. Informována o situaci byla i česká inspekce životního prostředí. Policie, která případ vyšetřuje, dosud bližší informace neposkytla.

Nitroglycerin je pro pyrotechnické účely značně rizikový. Je nestabilní vůči vnějším vlivům, může samovolně explodovat působením poměrně slabými mechanickými i teplotními podněty.

Následky dnešního neštěstí jsou ale podle všeho podstatně menší, než škody, které způsobil před čtvrtstoletím největší výbuch v semtínské továrně. Krátce před polednem 28. května 1984 explodoval sklad střelného prachu a následná tlaková vlna zabila pět lidí a na dvě stovky jich zranila. Škody utrpěla nejen chemička, ale také stavby v širokém okolí, podle pamětníků tehdy vzaly za své okna nebo výkladní skříně v nedalekých Pardubicích, ale i téměř 20 kilometrů vzdálené Chrudimi. Příčinou neštěstí byla nepozornost při manipulaci s vozíkem, který převážel střelný prach.

Semtínskou společnost Explosia proslavila plastická trhavina semtex. Továrna na výbušné látky vznikla v roce 1920 pro potřeby tehdejší československé armády. Dnes už ale výroba slavného semtexu tvoří jen zlomek z celkové produkce firmy, která se zaměřuje zejména na střelné prachy a trhaviny pro vojenské a stavební účely.

autoři: DVO , mkk , pta , ZAL | zdroj: ČTK
Spustit audio