Výlety pro seniory bez předražených hrnců. Chrudim má netypickou cestovní kancelář

Zájezd za symbolickou cenu a včetně oběda. Při téhle větě mnohým naskočí spojení s takzvanými šmejdy. Tedy obchodníky mířící hlavně na seniory, které se často pod nátlakem snaží přemluvit ke koupi předraženého zboží. Nyní ale mají konkurenci. V Chrudimi si spolek dobrovolníků otevřel vlastní cestovní kancelář. Nabízí výlety pro seniory včetně oběda bez hrnců a dek.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spolek Hurá na výlet! pořádá výlety pro seniory. Jsou levné a bez podrazů

Spolek Hurá na výlet! pořádá výlety pro seniory. Jsou levné a bez podrazů | Foto: Marie Sieberova

„Počítáme s tím, že s každým výletníkem trochu zchudneme, ale naopak budeme o to bohatší na občansko-společenské úrovni,“ říká předseda spolku Hurá na výlet Tomáš Martinek.

Ví, že na této cestovní kanceláři nezbohatne. Zájezdy pro seniory organizuje z opačného důvodu než takzvaní šmejdi. Chce pomoct lidem, kteří si sami cestovat netroufnou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zájezdy pro seniory, ale bez předváděcích akcí. Chrudim má netypickou cestovní kancelář. Natáčel Josef Kopecký

„Nemůžu vybrat nejlepší výlet, všechny byly báječné. Měli jsme dvakrát i Polsko, které bylo vynikající. Chválím si to, protože když zůstane baba sama a nemá nikoho, děti má daleko, tak co můžete dělat. Jsme vděční za to, že se s nimi můžeme svézt a jet s nimi na výlet,“ říká Jaroslava Mrázková, která už patří k pravidelným výletníkům.

Chrudimská kancelář bude otevřená dva dny v týdnu. Zastavit se mohou nejen ti, kdo si chtějí zájezd objednat. Přijít může kdokoli.

Pokud byste chtěli podpořit spolek Hurá na výlet přispět, tak můžete přispět na jejich transparentní účet: 2701034210/2010. Nebo můžete využít odkaz zde.

„Ať už senioři mezi sebou, nebo i s námi mladými. Dochází k mezigeneračnímu sbližování. Budou si moct dát kávu, odpočinout si ve městě nebo si přečíst noviny,“ vysvětluje Martinek.

„Máme tu z výletů vytištěné fotografie, protože se nás vždy ptali, kde uvidí fotografie. Dávali jsme je na internet, ale oni ho nemají. Tak jsme to natisknuli na 10x15, které si mohou prohlédnout,“ dodává.

Spolek Hurá na výlet! pořádá výlety pro seniory. Jsou levné a bez podrazů | Foto: Marie Sieberova

Slovu „šmejdi“ dala nový rozměr dokumentaristka Silvie Dymáková, která před čtyřmi lety natočila stejnojmenný film. Chrudimská cestovní kancelář je podle ní jedna z cest, jak ho ze slovníku znovu vymazat.

„Lidem v tomto věku chybí hodně věcí. Jednou z nich je naděje. Chybí jim i to, že jsou platní. Chybí jim vědomí, že nejsou na obtíž. Aktivity, které dělá spolek Hurá na výlet, jim dávají pocit, že nepatří do starého železa. Dávají jim pocit, že tady k něčemu jsou, že je může mít někdo rád a že si život i ve vyšším věku mohou užít,“ podotýká Dymáková.

Spolek Hurá na výlet letos plánuje rozšířit nabídku zájezdů do pěti krajů, mimo jiné Prahy, Jihočeského a Jihomoravského kraje.

Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme