Výstava v Domě U Jonáše představuje stavbu přeloučské vodní elektrárny

19. červenec 2017

Památkově chráněnou industriální stavbu Františka Roitha spojující malou vodní elektrárnu, zdymadlo a silniční most je dalším dílem, které představí v Domě U Jonáše.

Pardubická Východočeská galerie se už třetím rokem věnuje i zajímavým architektonickým stavbám. Návštěvníci už mohli podrobně nahlédnout do projektových plánů například Automatických mlýnů, pardubické sokolovny nebo vlakového nádraží. Teď je ve výstavním prostoru k vidění další památkově chráněný objekt - malá vodní elektrárna v Přelouči. Její vznik na začátku 20. století ovlivnilo především úsilí o splavnění Labe.

Že elektrárna stále slouží svému účelu, potvrzuje kurátorka Marie Jiráková: „Ta stavba pořád funguje, stále jedou všechny čtyři turbíny naráz a je to trochu znát na té stavbě, že se chvěje. Člověk cítí hukot té vody a tu sílu.“

Jedná se o technickou stavbu, která byla uvedena do provozu v roce 1924, a architektem byl pardubický rodák František Roith.

K vidění budou původní plány i fotografie

Marie Jiráková upozorňuje na detaily snímků, které budou na výstavě k vidění: „Na fotkách pana Vojtěchovského si můžete všimnout třeba detailů kolem oken, ta okna jsou předělená výraznými římsami. Architekt Roith si pohrál i s nástavci jezových a silničních pilířů, hraje si s měděnými střechami, různými kruhovými okny."

"A to je pro mě překvapující, on do té podjezové části navrhl arkádu. Ono to trošičku možná připomíná nějakou novorenesanční vilku, kdy z arkády vidíte do podjezí a z té přední strany máte velká okna, prosvětlenou halu s těmi Francisovými turbínami, ta stavba má neuvěřitelné kouzlo“ popisuje.

Malá vodní elektrárna zásobovala Přelouč a okolí, ale v Přelouči bylo zároveň několik podniků, které měly vlastní menší elektrárny. „Ta elektrárna hrála velkou roli pro rozvoj samotného města, protože s ní byl postaven i silniční most“ připomíná kurátorka.

Výstava v Domě u Jonáše návštěvníkům umožní nahlédnout do plánů elektrárny z Národního technického muzea a do plánů přímo z elektrárny. „Unikát je původní plaketa, kterou dal výrobce turbín, firma Josef Prokop & synové do té elektrárny. Kdo navštívil tu elektrárnu, tak viděl, že všechny ty turbíny jsou od této firmy. A pak jsou to fotografie pana Vojtěchovského.“

Celou výstavu si můžete prohlédnout do 10. září.

autor: KUB
Spustit audio