Vzkaz čekal na objevení v podlaze slatiňanského zámku 113 let

20. únor 2017

Na zámku ve Slatiňanech se řemeslníci přesvědčili o tom, že pravopisná hrubka vás může dostihnout třeba i po sto letech. Při opravě podlahy totiž narazili na starý vzkaz. Správci zámku tak teď dokážou říct, kdo zdobené parkety v knížecí ložnici pokládal, i to, jestli se tehdy nesnažil ušetřit na materiálu.

Kastelán Jaroslav Bušta ukazuje kazetu s nápisem: „9 ho února 1904 F. Hofman, truhlář. Jest tato parketa položená, jsou dělaný ze starých noví.“

Pravopis panu truhláři tenkrát asi moc nešel. Jak to bylo s řemeslem, hodnotí Pavel Drápalík, který nyní parkety opravuje: „Myslím si, že k podlahařině přistupovali tak, že šetřili se vším. Jak četl pan kastelán, dělali ze starých nové. Snažili se, neplýtvali, kvůli zalakovanému chloupku nevyměňovali celou podlahu. Ta podlaha vydržela, je tak 200 až 250 let stará. Jsou tam chybičky.“

Rozebranou podlahu na zámku ve Slatiňanech čeká rekonstrukce

Kastelán Jaroslav Bušta dodává, proč se rozhodli podlahu rozebrat: „Už to mechanické poškození bylo dost výrazné. Podlaha nebyla konstruována na takový pohyb osob, který je tady dnes. Jsme v ložnici, takže tady můžeme očekávat pohyb jedné dvou osob najednou."

Čtěte také

Během prohlídek ale ložnicí prochází 25členné skupiny, což je na podlaze za těch víc než 100 let znát. „Navíc opravy, které se od roku 1904 tady dělaly, to byly opravy v uvozovkách, protože tady můžeme vidět hromadu hřebíků, kterými byly jednotlivé parkety protlučeny až k fošnám, které jsou pod nimi,“ dodává kastelán Bušta.

Recyklované parkety v kamnech neskočí, řemeslníci je opraví a potom znovu poskládají, kam patří.

autor: kop
Spustit audio