Z chemické školy je soudní budova. Funguje v ní okresní i krajský soud

27. září 2016

Dřívější budova chemické školy v Pardubicích Na Třísle už slouží soudcům a veřejnosti. Její nákladná oprava skončila a místo tříd a laboratoří je vybavená devíti jednacími síněmi, kancelářemi a podatelnou.

Stala se z ní pobočka krajského soudu v Hradci Králové. Její nové působiště navíc podle místních hodně prokouklo a ladí i s okolní zástavbou.

Památkově chráněná budova z 30. let minulého století je jako nová. Fasádu člení vícedílná okna a na bocích budovy zůstaly tradiční historické hnědé kachličky.

Čtěte také

Společně s vedlejší budovou okresního soudu vytváří jeden justiční komplex. Oba soudy teď mají společný vstup i jednotnou justiční stráž a do vestibulu se vchází přes bezpečnostní rámy.

„Co se týče komfortu pro veřejnost je tam zajištěný bezbariérový přístup, máme více jednacích síní, případně bychom byli schopni domluvit i po konzultaci s okresním soudem v Pardubicích ještě větší jednací síň, která nám v současné budově na Sukově třídě chyběla,“ řekla Kateřina Podeszwová z Krajského soudu v Hradci Králové.

Budova chemické školy v roce 1974

Pardubická pobočka se stovkou zaměstnanců dlouhá léta fungovala na Sukově třídě. Tam ale bylo málo místa a justice platila za nájem 640 tisíc korun měsíčně. S novou budovou ale soudcům přibyde i víc práce.


Na prádle
Dříve v místech dnešního soudu bývalo bělidlo prádla, Jaňurova louka. Po západní straně vznikla ulice Na Třísle, za okupace pojmenovaná Na prádle. Na jižní straně hostovaly cirkusy, r.1937 zde vznikly budovy Okresního soudu a Okresního berního úřadu.
Zdroj: parpedie.cz

„Půjde o prvostupňovou trestnou kriminalitu, to znamená ty nejzávažnější trestné činy. Dosud nebyly řešeny na pobočce, jelikož tam nebylo dost prostoru, aby mohla být zajištěna bezpečnost, to znamená, tam jsou speciální požadavky na přivádění a odvádění obžalovaných. V tuto chvíli už to půjde.“

Od ledna rozšíří soud i služby pro veřejnost a otevře kancelář pro poskytování informací.

„To bude další výhoda pro veřejnost. A budou tam komfortnější prostory i pro podatelny. Tedy podatelnu klasickou a podatelnu vyšší pro insolvenční návrhy,“ dodává mluvčí královéhradeckého krajského soudu.

Rekonstrukce budovy pro pobočku stála 80 milionů korun, objekt je navíc bezbariérový a plně klimatizovaný a opravené jsou i chodníky v jeho bezprostředním okolí.

autor: wol
Spustit audio