Z nové věže v Bohdanči uvidíte do hnízda volavkám, rackům i jeřábům

13. květen 2016

U Bohdanečského rybníka stojí zvláštní stavba. Je to vlastně dřevěný domek pět metrů nad zemí. Ptačí pozorovatelnu tam postavili ochránci přírody.

Posed, na který se vejde dvacet lidí najednou a na který se místo zbraní nosí dalekohledy, tak se dá popsat nová ptačí pozorovatelna u Bohdanečského rybníka na Pardubicku. Když se na ni vyšplháte, ocitnete se rázem v zoologické zahradě - ale bez výběhů, sítí a asfaltových cest.

Nakouknete do hnízda volavkám, rackům, při troše štěstí je možné zahlédnout velmi vzácného orla mořského nebo jeřáby. V přírodní rezervaci se zalíbilo spoustě živočichů a seznam nájemníků se navíc pořád mění podle ročního období.

Čtěte také

„Největší ostrov, kterému jsme dali název Trepka, protože z letadla svým tvarem opravdu připomíná onoho známého nálevníka, se stal útočištěm kolonie racků, která se sem vrátila po mnoha letech. Sedí tam na vejcích několik stovek racčích párů,“ říká Vlastimil Peřina z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

Vzdálenosti na vodní hladině jsou značné, Bohdanečský rybník má rozlohu 160 hektarů, proto do povinné výbavy patří dalekohled. Ideálně se stativem a dvacetinásobným zvětšením nebo víc. Podobné pozorovatelny teď ochránci staví na několika místech (například Lednické rybníky, Novozámecký rybník na Českolipsku).

Výhled na Bohdanečský rybník z nové pozorovatelny

Volba na Bohdaneč padla právě kvůli velké pestrosti druhů. Bohdanečská vyhlídka se ale od ostatních liší. Navíc má rákosovou střechu, která nadšené pozorovatele ochrání před deštěm i silným větrem.

Nejvzácnější obyvatel přírodní rezervace je mohutný orel mořský, který plní roli zdravotní policie. Vybírá si nemocné, poraněné ryby, které plují ke hladině. Pokud ho ale chcete vidět v akci, musíte si přivstat.


Ptačí pozorovatelna stojí na severním cípu Polákova poloostrova v NPR Bohdanečský rybník blízko lázeňského města Lázně Bohdaneč. Nemá žádnou provozní dobu. Otevřená je pořád.

Nastěhovali se sem také jeřábi popelaví, kteří hnízdí na zemi. Daří se jim zde i přesto, že mezi úhlavní nepřátele patří přemnožení divočáci, co vyhledávají vejce i mláďata.

Bahňáci, potápky, divoké husy, volavky – seznam by byl dlouhý. Podle Vlastimila Peřiny není ale hlavní cíl zahlédnout něco vzácného.

„Největší majstrštyk je vůbec se vydat do přírody a strávit klidnou chvíli ve volné krajině. Pozorovat to, co se kolem děje, trochu se zklidnit v často uspěchaném životním tempu. Rozhlédnout se a vnímat to, že je prostor nad námi, že jsou mezi námi obyvatelé s ptačími křídly, kteří migrují už tisíce let bez ohledu na hranice,“ vysvětluje.

autor: kop
Spustit audio