Z památníku Zámeček má být moderní muzeum s podzemním labyrintem

3. říjen 2017

Památník Zámeček je pietní místo, kde gestapo v roce 1942 popravovalo obyvatele vypálených Ležáků a také české vlastence. V objektu má vzniknout moderní muzeum, které by připomínalo právě období heydrichiády. Radnice vypsala veřejnou architektonickou soutěž a už známe vítěze.

Památník Zámeček se má změnit na místo se čtyřmi moderními expozicemi. Moderní muzeum je v dnešní době nezbytné, tvrdí Rychtecký: „Abychom byli schopni mladou generaci v té obrovské nabídce, kterou dnes má, oslovit, musí být interaktivní, zážitkové, zároveň jsme kladli důraz na zachování piety a důstojnosti území a určitou sevřenost, která v roce 1942 na tom popravišti musela působit velmi silně.“

Čtěte také

O podobě pietního místa rozhodla architektonická soutěž. Komise vybírala z osmi návrhů, nakonec neudělila 1. místo, druhou příčku obsadil projekt architekta Jana Žalského, který je například autorem památníku Lidice a Ležáky.

„Je to autor, který se v rámci soutěže nejvíce popral s daným územím, přistoupil k němu velmi citlivě. Samotný památník, ke kterému se dávají dvakrát ročně věnce, tak zůstává dominantním prvkem a expozici z pera Vojtěcha Kyncla umístil do prostoru před něj. Nepotlačuje tím památník, naopak jde pod zem. Zůstává tam parková atmosféra, boří bariéry, odstraňuje se oplocení. Val, u kterého se konaly popravy, tak vynikne víc, počítá se s výsadbou stromů. Ten památník se bude víc podobat území z roku 1942.“

Vpravo vstup do podzemního labyrintu, v pozadí památník a val, kde byli čeští vlastenci popraveni

Doporučená částka na opravu památníku je 15 milionů korun. Z toho většinu zaplatí evropská dotace. Vítězný návrh ale počítá s částkou 19 milionů korun. „S vítězným návrhem a s autorem budeme jednat o tom, aby podmínky a velikosti jednotlivých objektů a řešení se této částce co nejvíce blížily, nebo jí odpovídaly. Na druhou stranu, to území je skutečně cenné,“ doplňuje náměstek primátora.

Veřejnost se může seznámit se všemi osmi návrhy, včetně toho vítězného, na vernisáži 24. října.

autor: KUB
Spustit audio