Z pardubické ulice V Ráji zmizely stromy. Ochránci protestují

V pardubické ulici V Ráji zůstaly místo vzrostlých javorů jenom pařezy. Stromy odstranila firma, která ulici opravuje. Původně tam ale měly zůstat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pokácení lípy v parku na Výstavišti v Mladé Boleslavi

Pokácení lípy v parku na Výstavišti v Mladé Boleslavi | Foto: Jana Huzilová

Všechno začalo tím, že v ulici, kde pracuje těžká technika, spadl vzrostlý strom. Jenom náhodou se nikomu nic nestalo.

„Přijel jsem a jeden strom byl spadlý napříč silnicí směrem k protější straně zástavby. Dozvěděl jsem se od občanů, že ten strom spadl dvacet minut před tím, než jsem přijel,“ říká starosta pátého městského obvodu Jiří Hájek ze Sdružení pro Pardubice.

Poté musela radnice vypracovat nový dendrologický posudek.

„Zjistilo se, že poškození ostatních stromů, respektive jejich kořenových systémů, je natolik závažné, že hrozí nebezpečí pádu ostatních. Takže jsme vyzvali nejprve magistrát, aby konal, a poté úřad rozhodl o tom, že se stromy musejí bohužel pokácet,“ dodává Jiří Hájek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z pardubické ulice V Ráji zmizely stromy a ochránci proti tomu protestují. Podrobnosti zjišťovala Naďa Kubínková

Proti kácení se ale postavilo sdružení Chráníme stromy a požaduje důkladné vyšetření nezávislou institucí.

„Zdržujeme se obvinění kterékoli ze stran, ale chceme, aby bylo prošetřeno nezávislou inspekcí, kde se tam stala chyba. Ta mohla být na úrovni od přípravy projektu, přes provádění,“ uvádí předseda sdružení Miroslav Seiner:

„Ale především bychom chtěli, aby se také zjistilo, do jaké míry jak obvod, tak magistrát splnili funkci kontroly – jak se tam prováděly kontroly, jak sledovali stavbu, protože máme podezření, že mohlo dojít k pochybení i tam.“

Podle něj se škoda může vyšplhat až k půl milionu korun. Ochránci stromů se navíc obávají, že stromy se do ulice V Ráji už nevrátí.

„Tu škodu, která tam vznikla, nehodlají ani napravit v plném rozsahu,“ říká Miroslav Seiner.

Radnice obnovu plánuje

To ale starosta dukelské radnice Jiří Hájek ze Sdružení pro Pardubice vyvrací.

„Počítáme samozřejmě s tím, že ulice zůstane dál zelená. Máme představu takovou, že by se sem stromy zpátky vrátily. Samozřejmě nebudou tak veliké, jako byly ty předtím, nicméně bychom chtěli sjednotit celou ulici, takže se budou vysazovat stejné stromy, jako jsou ve druhé polovině směrem k ulici Teplého,“ oponuje Jiří Hájek.

O dalším postupu bude starosta dnes jednat s magistrátem.


Zvětšit mapu

Naďa Kubínková, mad Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme