Z rozbité fontány v pardubických Bubeníkových sadech bude na jaře opět tryskat voda

13. listopad 2014

Uprostřed pardubických Bubeníkových sadů stojí velmi atypická velká betonová fontána. Letos si ale lidé příliš tryskání vody neužili a celý barevný objekt sloužil spíš jako dětské prolézačky, protože kvůli špatnému technickému stavu byl vodotrysk mimo provoz.

V těchto dnech ho stavebníci opravují a Drahomíra Bačkorová zkusila zjistit, jaká je historie vodního prvku.

„Fontána je naprosto jedinečná a zřejmě jediná taková na celém světě. Navrhl ji pardubický rodák architekt Petr David a získal i několik ocenění na světových výstavách,“ říká Lenka Tobolková z úřadu prvního městského obvodu.Zpravidla se na fontány používá kámen, tady je to stříkaný beton.

Malá radnice při opravách všechno s autorem konzultuje. Radí se třeba o použití vhodného materiálu nebo o tom, jakými barvami celé dílo oživit. Původní typ barev totiž už dodavatel nevyrábí.

Podle Patrika Frýdy, který má opravu na starosti, fontána přestala vloni fungovat hlavně proto, že původní zhruba 30 let stará betonová konstrukce praskla kvůli vysoké hladině spodní vody. Dlaždiči teď pracují na žulové mozaice a opravují prasklou konstrukci, na konci listopadu dílo přeruší.

Drak bude na jaře opět chrlit

Na jaře budou pokračovat statickým zajištěním jedné vany, která klesá, a obnovou barevných částí celého díla, které tvarem připomíná část dračího těla. V létě už by měla voda z fontány opět tryskat.

Oprava fontány v pardubických Bubeníkových sadech

Původně měl celý vodní prvek fungovat i jako brouzdaliště, lidé tam ale nechávali pobíhat psy a sami se koupali. Proto je už několik let na místě cedule se zákazem koupání.

„Plánujeme i další úpravy parku, vysázíme nové keře, znovu vysypeme cesty speciální kameninovou drtí a opravíme také schodiště, která jsou v havarijním stavu,“ dodala Tobolková.

autor: ba
Spustit audio