Z rybníku Žabák je zelená louže, povodí se na odbahnění s místními nedohodlo

14. červenec 2017

Místo vody zelená džungle. Někteří obyvatelé Slepotic na Pardubicku zazlívají vodohospodářům, že nechali zarůst rákosím velký rybník Žabák, který ještě před pár lety býval chloubou obce. Místní mu teď ale neřeknou jinak než zelená louže. Státní podnik Povodí Labe, který měl vodní nádrž odbahnit, ale vidí chybu jinde.

„Je to katastrofa, sám to vidíte, takový krásný stromy tady byly, tady byla krásná procházka, dneska je to tady hrůza, vůbec se mi sem nechce. Lidi jsou rozhořčený a nemáme na to žádnou obranu,“ podle obyvatelky Slepotic Jitky Barešové je teď na vodní hladinu nádrže o velikosti asi pěti fotbalových hřišť smutný pohled. Skoro celý rybník je zarostlý rákosím a z hráze zmizely vzrostlé stromy, obnova nádrže skončila dřív, než vůbec začala.

Přímo tady na hrázi se tento týden sešlo několik nespokojených lidí se zástupci Povodí Labe. Chtěli znát důvod, proč rybník Žabák neodbahnilo tak, jak plánovalo.

Čtěte také

„Problém je v tom, že jsme nedostali souhlas vlastníků pozemků pod tou nádrží k tomu, abychom mohli ten sediment odbahnit,“ argumentoval provozní náměstek pardubické pobočky Povodí Labe Petr Michalovich.

Přibližně před destei lety byl ještě Žabák chloubou Slepotic

„My jsme jim nabízeli i výkup těch pozemků, samozřejmě za znalecký posudek, oni to odmítli, chtěli násobně víc. Další problém potom byl, že jsme to chtěli ukládat na jejich pozemky, oni měli jinou představu toho ukládání, té technologie a mocnosti sedimentu ukládání, než jsme měli my a než povoluje zákon.“

Čtěte také

Podle Povodí Labe je teď odbahnění rybníka ve slepé uličce. Pokud by se ale obec dohodla s majitelem pozemků na směně, zelená houšť rákosí by mohla zmizet celkem rychle. Podle nezávislé starostky Slepotic Jany Bořkové teď ale obec tuhle možnost nemá.

Celou věcí by se teď měl zabývat i pardubický vodohospodářský úřad.

autor: wol
Spustit audio