Z vysokomýtských Vinic bude rekreační zóna pro cyklisty i koně

9. únor 2015

Obyvatelé Vysokého Mýta budou moci do okrajové části města Vinice za nějaký čas na procházku po nových stezkách, na cyklovýlet nebo se tam projet na koni. Radnice chce začít tuto lokalitu upravovat na volnočasovou rekreační zónu.

„Ona už tam nějaká taková přirozená rekreační zóna je a v minulosti i byla, ale chtěli bychom tu lokalitu trochu upravit a revitalizovat. Zdá se nám to jako přirozená oblast pro rekreaci a odpočinek obyvatel Vysokého Mýta,“ říká starosta František Jiraský.

Lidé ve Vysokém Mýtě mají kde relaxovat, město má několik parků. „Ty parky jsou malé, je to v podstatě zelený pruh kolem historické části města, kolem hradeb. Pro větší relaxaci, odpočinek nebo rekreační sportování se oblast Vinic a Chobota, což je rybník v té lokalitě, jeví jako ideální,“ dodal Jiraský.

Upřesnil, co tam město navrhuje postavit nebo změnit. „Chtěli bychom ty lesní porosty změnit jejich statut na rekreační les. Dnes je tam hospodářský les se vším, co s tím souvisí. Udělat tam trasy pro cyklisty, pro pěší, pro běžce, možná i pro jezdce na koních, udělat orientační systém, osadit to mobiliářem.“

Zda město počítá s tím, že na to v rozpočtu najde peníze, informuje starosta. „V letošním rozpočtu se ta věc určitě neobjeví. To je věc dlouhodobějšího rázu. Nejprve budeme muset nechat zpracovat studii na tu lokalitu, případně to projednat s občany, co by si tam představovala široká veřejnost.“

Lokalita Vinice by se mohla začít měnit už příští rok.

autor: PAV
Spustit audio