Za tři měsíce má být hotovo. Dělníci na pardubickém letišti montují fasádu a rozvody

16. srpen 2017

Tři měsíce zbývají do chvíle, kdy má být hotový nový terminál na pardubickém letišti. Hrubá stavba letištní haly už stojí, teď jsou na řadě dokončovací práce. První cestující by měli novou odbavovací halou projít v prosinci.

Stavbaři dokončují s betonování podlah uvnitř haly, v plném proudu jsou montáže rozvodů vody, topení a vzduchotechniky a elektroinstalací. Instaluje se vše, co je potřeba k tomu, aby v teminálu tekla voda, svítila světla, byla tam klimatizace a fungovalo připojení k síti.

Dělníci také dokončují fasádu, která je částečně z panelů a částečně prosklená. K nové hale už také vede příjezdová silnice s cyklostezkou, je ještě potřeba dodělat cesty přímo v areálu terminálu. Práce tak pokračují podle plánu a pokud se nestane něco nepředvídaného, všechno bude v termínu hotovo.

Hala s rozpočtem do 300 milionů

Akcionáři (město Pardubice a Pardubický kraj) dali při soutěži na dodavatele terminálu podmínku, že cena nesmí překročit 300 milionů. Vítězné sdružení firem STRABAG, a.s. a Chládek a Tintěra Pardubice nabídly cenu 256 milionů. Stavba ale zřejmě bude dražší, potvrdila ředitelka letiště Hana Šmejkalová: „Vzhledem k některým vícenákladům, jako havarijní stav kanalizace, musela se zhutňovat půda pod terminálem a také pod příjezdovou cestou, samozřejmě ta částka bude o něco vyšší. Pevně věřím, že nedojde k dramatickému navýšení, ale musíme počítat s těmito vícenáklady.“

Čtěte také

Stavba terminálu začala v době, kdy se letiště propadlo do zatím největší krize a třeba loni společnost EBA odbavila jen 30 tisíc cestujících.

Druhé patro letištního terminálu. Hrubá stavba má být hotová během května

Cestující se ale začali zase vracet, v prvním pololetí letošního roku jich oproti stejnému období loni přibylo přes 80 procent. Podařilo se opět navázat spolupráci s ruskými dopravci, takže létají dvě pravidelné linky - do Moskvy a do Petrohradu. Zvýšil se i počet charterových lety do prázdninových destinací a od října začne společnost Ryanair provozovat přímý spoj do Londýna.

Čtěte také

Bez nové haly by bylo velmi náročné hledat další dopravce. Stávající terminál je totiž tak malý, že není možné najednou odbavit cestující víc než jednoho letadla. A i to je někdy náročné, říká ředitelka letiště Hana Šmejkalová: „Já jsem se byla podívat na odbavení jednoho našeho letu do Burgasu. Bylo to jedno letadlo se 188 cestujícími na palubě. Ti lidé se tam tak mačkali, že kdyby v tu chvíli přistálo ještě jedno letadlo, naše letiště není schopné odbavit dvě letadla v jeden moment.“

Nová hala by měla být hotová v půlce listopadu a společnost EBA chystá i den otevřených dveří. První cestující by terminálem měli projít jen o pár týdnů déle.

Zvenčí je letištní hala téměř hotová, vnitřní vybavení ale zatím chybí
autor: ba
Spustit audio