Za třídění odpadu dostávají lidé v Sezemicích úlevy z poplatku

11. leden 2015

Ulice Sezemic občas připomínají odkladiště smetí. Jednou za měsíc se tam objeví stovky plastových pytlů. Ačkoliv to připomíná generální úklid města, není to náhoda. Lidé v Sezemicích totiž třídí odpad a nutno říct, že aktivně.

Tříděný odpad stačí shromáždit u domu a technické služby ho odvezou. Třídí takto i paní Dana. „Žluté pytle jsou plast, kartony červený pytel, modrý papír. Je to super. Ještě je to zvýhodněné. My na to dáváme samolepky a oni nám je načítají. Pět korun za každý pytel se nám odečítá z poplatků za popelnici. Je to velká motivace.“

Pytle končí na sběrném dvoře. „Sběr se začíná navážet v osm hodin,“ říká pracovník technických služeb Zdeněk Jůza. „Toto je třetí kontejner. Jinak během dne bývá na Avii sedm kontejnerů až osm a šest velkých kontejnerů. Dvě auta nám tady jezdí, jedno jezdí po obcích a jedno po městě.

Sezemičtí vyprodukují za rok 750 tun odpadu a kolik z toho je tříděný odpad, dodává starosta Sezemic Martin Staněk: „Procentuálně asi 20 procent odpadu se vytřídí. Myslím si, že je to velmi slušná částka. Funguje to tak dobře, protože občané od nás dostávají barevné pytle, do kterých v průběhu měsíce třídí odpad – papír, plasty a kartony od nápojů. Každou poslední středu v měsíci dochází ke svozu tohoto odpadu.“

Svoz si provádí Sezemice sami jejich technickou skupinou. Pro občany bylo stanoveno také zvýhodnění. „Za rok si mohou zlevnit náklady, které platí za komunální odpad, což je 500 korun za rok na obyvatele, až od 185 korun. Čím víc třídí, tím větší úlevy na odpadu mají,“ říká Staněk.

Město takto ušetří za svoz odpadu a motivuje občany k lepšímu třídění.

Sezemice - odpad (2)
autor: wol
Spustit audio