Záchranáři: Dva ze tří výjezdů by před 10 lety vyřešil praktik

5. prosinec 2016

Záchranáři v Pardubickém kraji často místo k záchraně lidských životů vyjíždí se sanitkou k banálním případům. Dva ze tří výjezdů patří podle statistik záchranky mezi ty méně akutní. Někteří lidé totiž volají na tísňovou linku, i když se jim přitíží při jejich dlouhodobých zdravotních problémech.

Takové případy ale ještě před 10 lety řešil praktický lékař na svých návštěvách, anebo lékaři z různých ambulancí a pohotovostí. Záchranáři jsou proto zavalení větším množstvím pacientů.

„To je velký problém v dnešní době, že nahrazujeme praktické lékaře. Buď praktici odkáží na záchranku, čímž si ulehčují svoji práci, nebo starší lidi už nejsou schopní si to zařídit sami,“ říká dispečerka Alena Řeháková.

Chronických pacientů přibývá

„V určitých obdobích jsme jedinou zdravotnickou složkou, která je pacientům k dispozici. Oni se s těmi chronickými obtížemi mohou obracet na pohotovosti, na své praktické lékaře, ale k dispozici je takovým pacientům málokdo. Děkuji těm, kteří jezdí třeba v odpoledních hodinách po chronických pacientech, po cukrovkářích, po lidech s bolestmi chronického typu,“ říká ředitel krajských záchranářů Pavel Svoboda.

Záchranáře pak takové zásahy více vytěžují. „Před osmi deseti lety náš počet posádek zajišťoval deset patnáct tisíc výjezdů za rok, nyní máme téměř padesát tisíc výjezdů. Těch resuscitací, polytraumat, popálených, utopených zůstává pořád stejně. Narostl nám právě ten počet pacientů s chronickými obtížemi,“ dodává Svoboda.

Záchranná služba Pardubického kraje vyjíždí každý den v průměru k 120 až 150 případům. Podle statistik záchranky je jen asi třetina z nich akutní a přímo ohrožuje zdraví nebo život pacientů.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio