Záchranáři na Dolní Moravě si pořídí novou terénní čtyřkolku

30. červen 2016

Záchranářům na horách dřív stačil sněžný skútr, zasahovali totiž hlavně v zimě. Jenže v posledních letech se Dolní Morava a vůbec celé Králicko výrazně změnilo, vznikla další turistická střediska a atrakce a lidé začali jezdit do hor i v létě na túry, výlety na horských kolech nebo si užít unikátní Stezku v oblacích.

Přibylo tak i letních úrazů, k nim se ale se sněžným skútrem dojet nedalo. Terénní čtyřkolka může na rozdíl od skútru sloužit celoročně, v zimě stačí vyměnit kola za pásy. Stroj zaplatí Pardubický kraj, který dává horské službě 400 tisíc korun.

Letních výjezdů přibývá

Náčelník Horské služby Dolní Morava Michal Klimeš potvrdil, že zatímco před čtyřmi lety zasahovali tak u 50 úrazů za letní sezonu, loni už to bylo víc než 150. Nejvíc úrazů si způsobí cyklisté a lidé, kteří jezdí na koloběžkách, v těsném závěsu jsou turisté. Celá oblast je teď díky rozvoji středisek velmi atraktivní a návštěvníků přibývá. A tím i práce horských záchranářů.

Předcházejte úrazům!

Jak se úrazu vyhnout? Základ je samozřejmě používat při cyklistických vyjížďkách helmu a mít dobře seřízené kolo. Důležité také je nepřeceňovat své schopnosti. Například lidé, kteří celý týden tráví v kanceláři a pak o víkendu chtějí sportování dohnat, rychle zjistí, že nemají dost fyzických sil. Další taková pravidla jsou chodit minimálně ve dvojici nebo aspoň dát někomu vědět, kam jdete, mít u sebe nabitý mobilní telefon, malou lékárničku a pláštěnku, v horách se často mění počasí.

Záchranáři jsou s novou posilou spokojeni, průběžně navíc obnovují vybavení, které je třeba zastaralé nebo poškozené. Na nové jim často přispívá právě Pardubický kraj, což potrvdil i náčelník Klimeš. Třeba loni to bylo 620 tisíc korun (120 na nákup nezbytného vybavení a 500 tisíc korun jako příspěvek na stavbu nové stanice v Čenkovicích).

autor: ba
Spustit audio