Záchranářů na Pastvinské přehradě je málo, hledají nové členy

14. prosinec 2016

Záchranáři z Pastvinské přehrady hledají do svých řad nové členy. Ti současní stárnou a najít za ně náhradu je složité. Většina z tamních záchranářů ve zdravotnictví sice pracuje, ale služby na přehradě drží dobrovolně. Dělají to navíc ve svém volném čase a zadarmo.

„Kvalifikovaných záchranářů je kolem 15. My potřebujeme 26 lidí stabilně. Naše členská základna má 47 lidí. Je to málo,“ říká Oldřich Houdek, šéf záchranářů z přehrady Pastviny.

A dodává, co musí případný uchazeč splnit, pokud by se chtěl stát záchranářem: „Předpoklady jsou dané už tou problematikou měl by mít hodně blízko k lidem, mělo by mu být vlastní lidem pomáhat, měl by být na tom dobře kondičně a mít dobrý zdravotní stav. Jestli tam bude nějaká zdravotní a sportovní nejlépe plavecká minulost, tak jenom dobře.“

Záchrana životů bez odměny

Záchranáři tady jsou spíše dobrovolníci než profesionálové. Za svoji práci nepobírají plat. „V rámci celé republiky, ať je to Rozkoš, Slapy, Orlík, Lipno, naše přehrada, všechno jsou dobrovolníci. Na služby, které tam držíme nepřetržitě 24 hodin, tak máme všichni dovolenou ve svém zaměstnání,“ upřesnil Houdek.

Přehradní nádrž Pastviny

A dodává, jestli je do budoucna šance, že by záchranáři dostávali za svou práci nějakou odměnu: „Řeklo se za A, že chceme být profesionální složkou. Naše prezidium pro to udělalo maximum. Za B padlo to, že jsme spadli pod Ministerstvo vnitra, řídí nás generální ředitelství HZS. Za C by mohlo být to, že vybrání záchranáři, kteří budou sloužit, budou placeni. Nebude to určitě suma, že by si tam někdo vydělával. Hovoří se o tom, že to tak příští rok dopadne.“

Čtěte také

Případní zájemci o práci záchranáře na pastvinské přehradě mohou přijít 5. ledna do bazénu v České Třebové. Pastvinští záchranáři tam totiž pořádají prezentační schůzku včetně ukázek činnosti.

autor: zen
Spustit audio