Záchranka hledá cestou volné lůžko. Nemocnice hlásí: Máme plno

27. únor 2015

Zdravotnická záchranná služba obtížně hledá volné místo pro některé pacienty. Nemocnice často hlásí, že jsou plné. Záchranáři s pacientem v sanitce pak nevědí, kam mají nemocného odvézt.

Situace se vyhrotila v uplynulých týdnech, kdy vrcholila chřipková epidemie. Dispečerky tento problém řešily několik dní po sobě. Naše reportérka Iveta Záleská byla svědkem takového případu přímo na krajském dispečinku záchranné služby.

Dispečink právě shání volné akutní lůžko pro pacientku po resuscitaci, kterou veze sanita. V Ústí, ve Svitavách a ani v Litomyšli volno není. Dispečerky nadále zkouší sehnat ventilované lůžko. Volaly do Chrudimi, taky bylo plno. Poslední možností jsou Pardubice. „Pardubice taky plno, nemáme ani jedno lůžko.“

Co nastává teď, přibližuje zdravotní sestra Lenka Vomáčková, která pracuje na dispečinku v Pardubicích.

„Nejbližší spádové ARO je povinno ošetřit alespoň na tu akutní fázi pacienta. Oni tam mají příjmové lůžko, které na chvilku si mohou obsadit, pak si domluví překlad do nějaké jiné nemocnice. Lékaři i mezi sebou se domluví, když některý pacient není akutní, tak se přesune.“

Podle vedoucí lékařky dispečinku Heleny Škuligové se takové případy v poslední době opakují. Situace se vyhrotila v době chřipkové epidemie.

„Poslední dobou ten problém řešíme stále častěji. Bohužel už řešíme problém nejen s resuscitačními lůžky, ale i s lůžky intenzivními a standartními,“ dodává Škuligová.

Dlouhá cesta sanitkou

Už před měsícem generální ředitel krajských nemocnic Tomáš Gottvald přiznal, že se stal i případ, kdy záchranná služba musela pacienta odvést do sousedního kraje. S vedením záchranky se teď dohodl, že lékaři zlepší komunikaci se záchranáři.

„Není přípustné, aby záchranná služba, pokud transportuje pacienta v ohrožení života, nebyla schopna toho pacienta předat do nejbližší nemocnice,“ říká Gottvald.

Záchranář prohlíži vybavení sanitky

A proč jsou oddělení přeplněná? Podle zdravotníků za to může stárnutí populace, roste průměrný věk dožití a moderní medicína dnes zachrání i dříve beznadějné případy.

Kvůli tomu více pacientů zůstává na lůžku intenzivní péče i několik měsíců, říká Tomáš Gottvald. „Chybí tady jistě další pracoviště nebo další kapacita lůžek dlouhodobé intenzivní péče. Myslím si, že tam jsme schopni to pracoviště vytvořit, ale dnes ho neumíme personálně zajistit.“

Svou roli v tom mohou hrát i zrušené regulační poplatky. Zatímco dřív pacienti nechtěli zbytečně platit 100 korun za den pobytu, teď v nemocnici raději zůstanou.

autor: ZAL
Spustit audio