Začíná sezóna lysohlávek. Sběrači riskují problémy se zákonem i svůj život

16. říjen 2017

Většina houbařů se jim vyhne, někteří sběrači je ale přímo vyhledávají. Magické houby neboli lysohlávky je lákají kvůli halucinogenním účinkům. Jenže drobný klobouček v košíku už znamená porušení zákona.

„Předně takhle vypadá ta čepičatka, i prostředí, kde roste, je podobné. To, co právě máme v ruce, by vás dokázalo zabít,“ říká mykoložky Tereza Tejklová s tím, že není složité si lysohlávku poplést. A třeba zrovna s čepičatkou jehličnanovou, která obsahuje stejně účinný jed jako muchomůrka zelená.

„Houbař jde hledat lysohlávky na louku a místo nich nasbírá různé druhy kropenatců, hlemovky, čepičatky a mohou způsobit i prudké otravy. Některé z těchto případů skončily bohužel i fatálně,“ dodává Tejklová.

Čtěte také

Držení lysohlávek je nelegální. Pokud sběrači nemají jistotu, do houbařské poradny proto nejdou. „Ale třeba na sociálních sítích se čas od času dotaz, zda jde o lysohlávky, objeví. Prostředí internetu je částečně anonymní, ale musím říct, že až v 95 % to lysohlávky nebývají.“

41 lysohlávek = trestný čin

Obsah účinných látek v lysohlávkách navíc kolísá, a proto se jen velmi obtížně určuje dávka. Kromě otravy ale hrozí i střet se zákonem.

„V letošním roce lysohlávky zajištěné nebyly, ale v roce 2016 bylo v Ústí nad Orlicí zajištěno 255 kusů plodnic této houby a v Chrudimi 69 gramů lysohlávky,“ říká mluvčí pardubické policie Andrea Muzikantová.

Důležitý je pojem množství větší než malé. Nejvyšší soud stanovil limit na čtyřicet kusů plodnic, pokud se do ní držitel vejde, páchá přestupek. Při držení většího množství se jedná o trestný čin. U přestupu hrozí pokuta do 15 tisíc korun.

Lysohlávky ale zůstávají okrajovou drogou. Podle výroční zprávy národní protidrogové centrály vloni policisté zabavili jen 550 gramů těchto hub.

autor: kop
Spustit audio