Žádný beton ani asfalt. Pardubice představily přeměnu břehu Labe

4. říjen 2017

Pardubický magistrát spolu s architekty představil studii na proměnu pravého břehu Labe. Nový vzhled i význam by mělo dostat celé rozsáhlé území od zdymadla až po polabinský most kpt. Bartoše.

Zatím poslední podobný záměr, stavba sportovně-rekreačního prostoru Lonkovka, sklidil od části obyvatel kritiku. I proto se autoři návrhu a zástupci města sešli s veřejností, aby jí studii představili.

Veřejná diskuze autorů a zástupců města s veřejností trvala přibližně hodinu, obešla se bez konfliktů a proti návrhu nikdo nevystoupil. Jedním z témat byla i veřejná zeleň. „Pro nás byl hlavně důležitý významný krajinný prvek, tedy příroda okolo. Tou koncepcí ji tam zachováme v největší možné míře,“ říká architekt Michal Rouha, jeden z autorů návrhu.

Sportovní i oddychová část

Architekti celý rozsáhlý prostor rozdělili na několik částí. Jedna počítá s rekreačně sportovním využitím, druhá bude sloužit k setkávání a třetí berou architekti jako významný krajinný prvek.

Studie počítá s využitím přírodních materiálů - tedy žádný beton, žádný asfalt. „Je to spíš kámen nebo dřevo, zpevněné povrchy se snažíme eliminovat na minimum, nebetonovat, neasfaltovat, pokud to není nutné a to tady není,“ popisuje plány architekt.

Čtěte také

Do studie se zapojí i polabinská radnice. Ta by ráda upravila prostor kolem zbytku slepého ramene, kterému se říká Bajkal. Potvrdil to i starosta druhého obvodu Radek Hejný (ANO): „Chceme udělat spojení z Lonkovy ulice na Hradeckou a udělat tam cestičku podél vody, aby se lidé dostali k vodě a mohli si tam sednout. Do budoucna bychom rádi mlatovou cestu kolem celého Bajkalu. My tam nechceme stavět nic velkého, chceme zachovat přírodní charakter, ale umožnit lidem, aby se tam dostali, měli si kam sednout a měli důvod přijít.“

Návrh proměny pravého břehu Labe například počítá i se stavbou lávky přes řeku od sídliště Závodu Míru, nebo třeba s osvětlením celé cyklostezky na protipovodňovém valu.

autor: zen
Spustit audio