Zelená brána bude bez ciferníků až několik týdnů

1. listopad 2017

Fotografie pardubické Zelené brány bez typického bílého ciferníku věžních hodin se aspoň v krajském městě stala jakýmsi symbolickým obrazem ničivé vichřice. Ta v neděli kácela stromy a sloupy elektrického vedení, odnášela střechy a prolétla i věží, kde poničila plastové výplně hodin natolik, že museli zasáhnout i hasiči, aby kusy materiálu někoho nezranily.

Zelená brána teď bude až několik týdnů zavřená. Město nechává vyrobit dva hodinové ciferníky, které vichr rozlámal.

"S ohledem na bezpečnost návštěvníků bude brána zavřená. Dominanta Pardubic není jen jedním z hlavních orientačních bodů ve městě, ale také lidem v centru ukazuje čas, bez toho se tak budou muset nějaký čas obejít,“ dodal náměstek primátora Jakub Rychtecký (ČSSD).


Zelená brána
Památka se skládá z věže vysoké zhruba 60 m a bránye. Zelená brána byla součástí opevnění města, vznikla v počátcích 16. století. Na jejím průčelí je reliéf podle návrhu Mikoláše Alše. Znázorňuje erbovní pověst pánů z Pardubic.

Orkán poničil dva ciferníky, hasiči v neděli rozlámané kusy odstranili, aby nespadly dolů. Hodinový stroj již prohlédl hodinář a je v pořádku. Kruhové desky město objedná, jejich výroba může trvat i týdny. Škodu náměstek odhaduje na desítky tisíc korun. "Uplatníme ji na pojišťovně," dodal.

Pardubice musí opravit ciferníky poněkolikáté. Skládají se z několika průsvitných polykarbonátových desek tzv. makrolonu. Hodinové ručičky se vlivem větru rozkmitají a plast rozbijí. Vichřice už je poničila například v červnu 2002 a březnu 2006.

Vítr zničil ciferníky na Zelené bráně v Pardubicích

Čtěte také

autor: ba | zdroj: ČTK
Spustit audio