Zemědělcům vadí údajně klamavé značení potravin. České nemusí být z Česka

28. listopad 2014

Velké řetězce sice lákají zákazníky na české výrobky, řada z nich ale vůbec od našich výrobců nepochází. Chrudimská agrární komora si chce proto stěžovat u potravinářské inspekce.

Pokud při nákupech hledáte na zboží českou vlaječku, nápis CZ, prostě pokud dáváte přednost našim domácím výrobkům, budete zklamaní. Dost možná totiž z České republiky vůbec nepochází a kupujete maso, zeleninu, sýry z Polska, Německa nebo dalších zemí.

Obchodníkům stačí pouze zboží přebalit a už je podle zákona české. A přesně tato praxe vadí našim zemědělcům, kteří si na postup velkých řetězců chtějí stěžovat.

Jiné informace nahoře na etiketě a jiné v informacích o výrobku

„Mám v ruce balíček hovězího masa a má jedno z nejlepších značení jako potravina. Na tom balíčku je česká vlajka, je to hlavní etiketa, která nás láká na výbornou hovězí roštěnku z mladého býčka a poukazuje na to, že to je maso z českého chovu. Když si to otočím na druhou stranu a podívám se na malinkatá písmenka, tak se dozvím, že to zvíře se narodilo v Německu, vykrmeno bylo tamtéž, poraženo bylo také v Německu, bouráno bylo tedy v České republice. Tím pádem má na etiketě CZ v oválku, což je podle legislativy v pořádku. Ovšem je zavádějící to, co je na hlavní etiketě. My to vnímáme jako klamavou reklamu,“ říká ředitelka Okresní agrární komory v Chrudimi Vanda Rektorisová.

Maso (ilustrační foto)

Řada supermarketů přijala opatření, aby se tomuto vyhnula, balí pod svojí jednotnou značkou a mohou si tam dát opět CZ. Spotřebitelé to dost často netuší.

„Ostatní potraviny takto konkrétní popis nemají. Můžeme se jenom domnívat, jak je to s mléčnými výrobky, jak je to s vepřovým masem,“ dodává Rektorisová.

Zemědělci mají jednoduchou radu. Pokud chcete mít jistotu, že kupujete české potraviny, dejte přednost regionálním výrobcům ve svém okolí.

autor: kop
Spustit audio