Zlaté rybky v Chrudimi nepřežily tuhé mrazy. Na hladině jich plavou stovky

1. březen 2017

Nehezký pohled čeká na návštěvníky Městského parku v Chrudimi. V jezírku tam plave několik stovek mrtvých ryb. Podle správců parku ale živočichové v nádrži oficiálně neexistují, a tak se o ně nikdo nestaral.

Hladina jezírka v městském parku je doslova poseta mrtvolkami ryb, některé mají kolem deseti patnácti centimetrů, ale většina z nich je ještě menší.

„V létě tam je málo vody, takže si lidé stěžovali, že tam ty ryby umírají. Teď v zimě, jak byly vysoké mrazy, tak ta jezírka promrzla až dolů. Tím pádem tam zamrzly i ty ryby,“ popisuje situaci Kateřina Jánská z chrudimského městského úřadu, která za park zodpovídá.

Ryby „papírově“ neexistují

Barevné karasy do jezírka nevysadili správci. Oficiálně tak ryby neexistují a není ani jasné, kdo by se o ně měl postarat a zásah zaplatit.

Stovky barevných karasů umrzly během tuhých mrasů v chrudimském parku

„Ty ryby před několika lety někdo do Městského parku vysadil. Nejdřív tam byly jenom dvě, postupem času se namnožily, takže tam byla spousta ryb. Všechna ta jezírka byla plná ryb. Je to nepůvodní druh. My jsme s výsadbou jakýkoliv ryb do toho jezírka vůbec nepočítali,“ vysvětluje Kateřina Jánská.

Čtěte také

Mrtvá těla ale na hladině nezůstanou, říká mluvčí Chrudimi Sylva Drašnarová: „Ryby v Městském parku budeme odlovovat postupně tak, jak bude rozmrzat.“

To ale potrvá nejméně několik dní.

autor: kop
Spustit audio