Pardubická hvězdárna zmodernizuje observatoř a koupí robotický dalekohled

27. duben 2024 10:00

Hvězdárna barona Artura Krause v Pardubicích zmodernizuje svoji observatoř včetně vybavení. Třeba hlavní dalekohled je z roku 1992, i když má za sebou renovaci, už dosluhuje. Stavební práce by měly začít ke konci května.

„Měla by tady být vyměněna kopule, měl být nový interiér observatoře, té pozorovatelny, co je pod kopulí, mělo by dojít k výměně stávajícího dalekohledu za nový robotizovaný dalekohled,“ shrnul plány oprav vedoucí hvězdárny Petr Komárek.

Nové otevírání kopule

A dodává, co bude potřeba vyměnit v samotné kopuli: „Máme takové složité otevírání, které je zastaralé, prší nám do té kopule. Astronomické kopule mají nyní vrata, která se do strany otevřou, takové okenice. To bude ten systém, který tady budeme mít.“

Hvězdárna nese jméno barona Artura Krause, který byl všestranný a věnoval se mnoha oborům - aviatice, sportu i astronomii. Před 112 lety založil v Pardubicích první lidovou hvězdárnu v českých zemích. Současná hvězdárna funguje v domě dětí a mládeže na Dukle 32 let.

Na nový dalekohled dá hvězdárně peníze radnice, náměstek primátora Jan Hrabal (ANO) vysvětlil, proč město výměnu teleskopu podporuje: „Současný teleskop je renovací toho původního z roku 1992. S tím, že ta renovace byla uskutečněna v roce 2005, nicméně technologie pocházela z 80. let. Asi všichni cítíme, že se na ní podepsal zub času, čili hvězdárna získá nový kvalitní teleskop.“

Další náměstek primátora Jakub Rychtecký (Žijeme Pardubice) doplnil částku, kterou radnice na nový dalekoholed uvolnila z rozpočtu: „Nebude se jednat o renovaci, ale kompletní výměnu celého zařízení. Vedle toho i ty menší dalekohledy, které tam jsou, příslušenství a kamera, dopravní náklady, všechno bude součástí. Předpokládaná částka by měla být 2,3 milionu korun. Věříme, že může sloužit další 20 30 let.“

Lepší zážitek z pozorování

Nový dalekohled bude robotický, součástí budou filtry a také možnost fotografovat na jiných vlnových délkách, než je světlo.

Hvězdárna barona Artura Krause v Pardubicích

„V podstatě měl by být většího průměru. My teď máme 450 milimetrů zrcadlo, ten nový by měl být půlmetrový dalekohled, což opět umožní vidět i tmavší oblasti vesmíru. Když potom fotografujeme pomocí astronomických kamer, tak můžeme nafotografovat a zaznamenat objekty, kterou jsou miliony světelných let od země,“ říká Komárek.

Oprava Hvězdárny barona Arture Krause by měla začít přibližně za měsíc, hotovo má být do listopadu tohoto roku.

Spustit audio

Související