Perníkový závin

Dobré věci k jídlu v sobě mívají někdy rafinované kombinace chutí, a jindy zase úplně jednoduché a vlastně očekávané – třeba jako jablka a skořice v klasickém štrůdlu.

Moje kolegyně Irena Šarounová se při natáčení často potká s lidmi, kteří skvěle vaří nebo pečou, a tak tomu bylo i nedávno v Přibyslavicích, kde ochutnala perníkový štrůdl, který byl tak dobrý, že poprosila o recept pro sebe, a vlastně i pro vás.

Ingredience
  • 560 g hladké mouky
  • 280 g moučkového cukru
  • 2 lžíce medu
  • 4 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce koření do perníku
  • povidla hrušková nebo švestková
  • vlašské ořechy nasekané
  • vejce na potření

Tady je: „Zpracujeme těsto, vyválíme na sílu asi půl centimetru, nakrájíme na pásy široké asi 10 cm, a naplníme povidly. Mohou být hrušková nebo švestková, mně k tomu perníku pasují lépe švestky. Posypeme nasekanými vlašskými ořechy. Nebudeme zavinovat do šneka jako štrůdl, ale přehneme jen ty boční strany a uprostřed to necháme otevřené, aby byla vidět ta náplň uvnitř, asi tak dva centimetry. Potřeme všechny vzniklé štrůdly rozšlehaným vejcem a dáme upéct. Po upečení nakrájíme na tenké proužky a je to opravdu bezvadné cukroví ke kávě.“

autor: dak

Související

  • Adventní závin s marcipánem

    Dobrým štrůdlem se nikdy nic nezkazí, to už mám vyzkoušeno, a není ani příliš důležité, co se do něj zabalí. 

  • Tažený závin s rebarborou

    Jak využít rebarboru ještě jinak než na koláč nebo kompot? Mám teorii, že cokoli zavineme do štrůdlu, je nakonec úspěch, i když je to pro nás novinka. 

  • Hruškový závin

    Dnešní dobrotu si můžete dát ještě teplou, i když jinak se podává, až vychladne. Kdo má rád závin na spoustu způsobů určitě už kromě jablek, švestek, tvarohu vyzko...

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.