Pinocchio. Dobrodružný příběh o klukovi ze dřeva s Karlem Högerem, Jiřinou Bohdalovou nebo Vlastimilem Brodským

3. prosinec 2023

Klasická pohádka o dřevěném panáčkovi, kterému vyroste nos pokaždé, když zalže, s Jiřinou Bohdalovou v roli Pinocchia. Dále se můžete těšit například na Karla Högera, Vlastimila Brodského, Gabrielu Vránovou. Nahrávku z roku 1968, vysíláme po dobu čtyř týdnů.

Dramatizace: Jiří Kafka
Účinkují: Karel Höger, Jiřina Bohdalová, Vlastimil Brodský, Václav Kaňkovský, Gabriela Vránová, Bedřich Bobek, Jaroslav Kepka, Zdeněk Řehoř, Zora Jiráková, František Filipovský, František Hanus, Viola Zinková a Karel Fořt
Napsal: Carlo Collodi
Dramaturgie: Eva Košlerová
Překlad: Jan Holický a Marie Holická
Hudba: Ilja Hurník
Režie: Miloslav Disman
Natočeno: 1968

Byl jednou jeden… čekáte, že bude následovat slovo král? Kdepak, neuhádli jste. Tahle pohádka není o žádném králi s dcerou na vdávání či udatném princi, co seká hlavy drakům. Tahle pohádka je o obyčejném kusu dřeva, o polenu. Z něho se zázrakem stal dřevěný panáček, který ožil! Hýbal se a mluvil. Dostal jméno Pinocchio, šaty z papíru a byl poslán do školy. Jenže nezvedený panáček do školy nešel a místo toho si to nakráčel do loutkového divadla. Cesta k lidskosti bude pro malého hrdinu plná dobrodružství, pokusů a omylů.

Carlo Collodi byl pseudonym italského spisovatele a novináře Carla Lorenziniho (1826–1890), který si své umělecké jméno zvolil roku podle vesnice, odkud pocházela jeho matka. Postavu dřevěného panáčka vytvořil původně pro italské Giornale per i bambini („Noviny pro děti“), kam o něm na pokračování psal. Příběh se stal předlohou řady uměleckých ztvárnění ve filmu, divadle či knihách po celém světě.

Dramatizace Jiřího Kafky v režii Miloslava Dismana dává příležitosti hvězdnému hereckému obsazení. V roli Pinocchia se objeví Jiřina Bohdalová, která s humorem a nadsázkou ztvárňuje přidrzlého panáčka. V roli vypravěče uslyšíte nezaměnitelného Karla Högera, v roli Gepetta Vlastimila Brodského a jako cvrčka Gabrielu Vránovou.

Další hry, četby a pohádky poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související