Písní Bouřlivák se chtěli Žalman s Andělem vyrovnat Slavíkům z Madridu

Kulatých 50 let na hudební scéně slaví v letošním roce jihočeská folková legenda Pavel Žalman Lohonka. Pro seriál Českého rozhlasu České Budějovice vybírá a sám komentuje nahrávky, které provázely jeho kariéru. Tentokrát Bouřlivák.

„S Pavlem Andělem Pokorným jsme začali psát autorské písničky, zpočátku velmi nesměle,“ vzpomíná Pavel Žalman Lohonka při ohlédnutí za svou kariérou.

Inspiraci pro jednu ze společných skladeb našli ve slavných Slavících z Madridu, které zpíval Waldemar Matuška. „Tenkrát jsme si s Andělem řekli, že něco takového taky dokážeme,“ dodává muzikant.

Výsledkem byla píseň Bouřlivák, ke které Pavel Žalman Lohonka napsal text a Pavel Anděl Pokorný hudbu. Vyšla na albu Minnesengrů Nech spaní a běž a poslechnout si ji můžete také v rozhlasovém seriálu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.