Astronomové hlásí: Slunce je po delší době znovu skvrnité

12. leden 2013

Aktivní skupiny skvrn jsou pozorovatelné přes dalekohled. Stačí použít bezpečný sluneční filtr. Za vhodných podmínek při západu nebo východu Slunce ani ten není třeba. Větší skvrny budou možná viditelné i pouhým okem.

Co vlastně sluneční skvrny jsou a jak vznikají? Není od věci si některé skutečnosti znovu připomenout. První pozorovatelé se domnívali, že skvrny jsou jakési díry do Slunce. V Číně o existenci skvrn věděli již kolem roku 800 př.n.l. Řecký myslitel Aristoteles je považoval za fyzikálně nemožné. Galilea za ně dokonce obvinili z kacířství. Jako první je ovšem 9. a 10.března 1611 se svým otcem pozoroval, popsal a ohlásil Němec Johannes Fabricius. Vysvětlení jevu přišlo o mnoho století později. Současná věda, zjednodušeně řečeno, hledá důvody vzniku skvrn a jejich existence v poruchách silného magnetického pole Slunce.

Sluneční skvrny jsou chladnější místa na slunečním „povrchu“,s teplotou o téměř dva tisíce stupňů Celsia nižší než je povrchová teplota sluneční fotosféry, která dosahuje kolem 5500 stupňů. Právě onen rozdíl je příčinou jejich kontrastu se zářivějším okolím. Samy o sobě by zářily oranžovým světlem. Ze skvrny „tryskají“ magnetické siločáry. Mohou za ně mohutné elektrické proudy, které tečou při povrchu. Mnohdy se jedná o velmi silné proudy; plazma je totiž výborným vodičem elektřiny. Magnetické siločáry ve skvrně jsou ovšem značně pokroucené a proto brzdí stoupající horké oblaky. A tím i přenos energie z nitra Slunce do skvrny. Mechanismem, který přeměňuje kinetickou, tedy pohybovou, energii plazmatu a tím utváří skvrnu, je samobuzené dynamo. K tomu se Slunce jako hvězda tvořená horkým plynem s negativně a pozitivně nabitými částicemi dá připodobnit.
Je tedy nasnadě, že skvrny úzce souvisejí se sluneční aktivitou a s aktivními oblastmi na Slunci. Z toho se odvíjí i jejich životnost. Některé existují jen pár hodin, jiné pozorujeme i několik měsíců. Velké skupiny skvrn najdeme téměř vždy v místech slunečních erupcí, kde je složitá struktura magnetického pole. Pravidelný jedenáctiletý cyklus sluneční aktivity má vrcholit právě v letošním roce. Hojnější výskyt skvrn tomu teď nasvědčuje.

Slunce v rentgenové oblasti spektra

Vysíláno v Planetáriu č. 03/2013, 12. - 18. ledna.

Rubrika Mýty, omyly a novinky astronomie se vysílá každé třetí Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio