Měsíc Io jako sopečná laboratoř

20. září 2014

Na povrchu Io, jednoho ze čtyř Galileovských měsíců planety Jupiter, se nachází několik set aktivních vulkánů.

Astronomové zaznamenali pomocí pozemních přístrojů Keckovy observatoře na Havaji na povrchu Io hned tři masivní sopečné erupce. Autorka článku na stránkách phys.org/news, profesorka Berkeleyské university Imke de Pater podotýká, že každý rok jsou na tomto měsíci jeden až dva výbuchy. Ty poslední se odehrály loni v srpnu během pouhých dvou týdnů. Vědci se domnívají, že exploze, které vystřelují materiál až stovky kilometrů nad povrch Io, jsou mnohem častější, než předpokládali.
Io jako jeden ze čtyř velkých Jupiterových měsíců má průměr 3630 km a je jediným dosud známým tělesem ve Sluneční soustavě se sopkami podobnými těm na Zemi. Menší úniková rychlost na povrchu Io umožňuje, že se více úlomků dostává vysoko nad povrch tohoto měsíce. Láva tak pokrývá plochu v prostoru stovek kilometrů.

Zatím nejjasnější erupce u kaldery Rarog Patera vytvořila podle výpočtů asi 8 metrů tlustý lávový příkrov o ploše kolem 20 čtverečních kilometrů, další v blízkosti jiné kaldery nazvané Heno Patera, pokryla lávou asi 47 čtverečních kilometrů. Obě erupce se odehrály na jižní polokouli měsíce Io, blízko okraje disku. Při dalším snímkování o pět dní později již téměř nebyly pozorovatelné.
Ukazuje se, že teplota erupcí je zřejmě mnohem vyšší, než u obdobných erupcí pozemských sopek. Podle vědců zúčastněných na projektu to svědčí o složení magmatu, které se zřejmě na Zemi také vyskytovalo, ale pouze v období prvotního formování naší planety.
Jupiterův měsíc Io je vlastně vesmírnou sopečnou laboratoří, která astronomům umožňuje podívat se zpět do minulosti terestrických planet. První zmínka o sopkách na Io je z roku 1979, poté je pozorovala sonda Galileo, když tento měsíc míjela v roce 1996. Pravidelné pozorování povrchu Io, kterému se věnuje Imke de Pater a její spolupracovníci, pomůže odhalit procesy vulkanických erupcí, složení magmatu a získat i další informace důležité k pochopení fyzikálních procesů na tomto zajímavém tělese v naší Sluneční soustavě.

Jupiterův měsíc Io

Vysíláno v Planetáriu č. 38/2014, 20. září.

Rubrika Mýty, omyly a novinky astronomie se vysílá každé třetí Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio