Procházka červnovou oblohou: Pod zářící Mléčnou dráhou

31. květen 2014

V červnu, na prahu astronomického léta, uvidíte na obloze všechny planety. Na hvězdě Epsilon Lyrae si vyzkoušejte, jak dobrý máte zrak.

21. června přesně ve 12 hodin a 51 minut SELČ vstoupí Slunce do znamení Raka a začne astronomické léto. Oproti loňsku se jeho start posunul o pět a tři čtvrtě hodiny dopředu. Potrvá až do podzimní rovnodennosti 23. září.
Pozorování noční oblohy teď má už své výhody – jsou teplejší večery a noci, které k procházkám přímo lákají. Na obloze se nejprve zorientujeme podle známého letního trojúhelníku, který tvoří hvězdy Vega v Lyře, Deneb v Labuti a Altair v Orlu. Přiléhají teď k východní straně oblohy. Vysoko na nebi září Arktur v souhvězdí Pastýře. Opodál najdeme Malý vůz, tedy souhvězdí Malý medvěd. Spojnice Vega – Deneb nás dovede až k souhvězdí Herkula, které pomyslně píše obrácené písmeno K. Mléčná dráha se teď rozprostírá téměř přes celou oblohu a prochází nadhlavníkem, na jihu v ní zaujme souhvězdí Štíra s červeným veleobrem Antarem a souhvězdí Střelce s množstvím pěkných difúzních mlhovin. Ukáže nám je už pohled triedrem.

Z objektů hlubokého vesmíru stojí za pozornost zřejmě nejznámější prstencová mlhovina M 57 v Lyře vzdálená kolem půldruhého tisíce světelných let. Na souhvězdí Lyry můžete také vyzkoušet své oči. Nalevo od její nejjasnější hvězdy Vegy se nachází dvojitá dvojhvězda Epsilon Lyrae. Pokud máte výborný zrak, rozlišíte dvě složky, při větším zvětšení v dalekohledu uvidíte, že jsou obě ještě těsnými dvojhvězdami. Dělí nás od nich asi 13 tisíc světelných roků.
Pojďme k planetám. Uvidíme tentokrát všechny, i když některé jen krátce – jako třeba Merkur, který zazáří počátkem měsíce večer nízko nad západním obzorem. Ráno, ale také velmi nízko, bude nad východním obzorem Venuše. Mars svítí v první polovině noci. Obří planeta Jupiter bude večer nízko nad západem, zatímco Saturn většinu noci ve Váhách. Planety Uran a Neptun jsou viditelné ráno nad východním a jihovýchodním obzorem, ovšem jen pomocí dalekohledu.
Na úkazy bude červen velmi chudý. Většina z pěti konjunkcí se totiž odehraje za bílého dne nebo v době kdy jsou tělesa těsně po svém západu. Mezi 7.-10. červnem zaujme seskupení Měsíce, Marsu, Saturnu a hvězdy Spica v první polovině noci a 24. a 25. června přiblížení Měsíce s Venuší ráno nad východním obzorem. Severně od těchto těles spatříme hvězdokupu M45, čili Plejády.
A na závěr jako už tradičně měsíční fáze. 5. června bude první čtvrť, 13. června úplněk, 19. června poslední čtvrť a 27. června bude Měsíc v novu, kdy není vidět. Hezkou podívanou!

Prstencová mlhovina M 57 v Lyře


Vysíláno v Planetáriu č. 22/2014, 31. května.

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá každé první Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio