Procházka dubnovou oblohou: Rozvírající se prstence Saturnu

29. březen 2014

Duben bude chudý na zajímavé nebeské úkazy. Svůj pohled však můžete upřít i k objektům hlubokého vesmíru – galaxiím a mlhovinám.

Poslední březnovou neděli jsme si přeřídili hodinky na středoevropský letní čas (SELČ), zatím ovšem máme jaro a s ním občas i jeho aprílové rozmary.
Obloha nám zvečera dokonce nabízí ještě poslední zimní hvězdy a souhvězdí, jako např. Orion. Právě duben je ovšem vymete směr západní obzor a vlády se ujímají známá jarní souhvězdí Panny, Pastýře a Severní koruny. Vysoko u nadhlavníku svítí proslulý obrazec, který tvoří hvězdy Velkého vozu. Dvě hvězdy jeho zadních kol ukazují k Polárce, která nám usnadní nalézt severní nebeský pól. Vysoko nad jihem vládne souhvězdí Lva s jasným Regulem, zatímco oranžově zbarvený Arktur v Pastýři dominuje východní obloze. Nad jižním obzorem se táhne nejdelší a plošně největší souhvězdí Hydry. Na východě září Spika v Panně.

Z objektů hlubokého vesmíru zaujme krásná spirální galaxie M 81, kterou najdeme v severní části Velké medvědice. Přibližně uprostřed na spojnici hvězd Regulus a Arktur leží Vlasy Bereniky a v nich pozoruhodná a rozsáhlá hvězdokupa Melotte 111. Sestává z několika roztroušených hvězd 5. magnitudy i slabších a uvidíte ji v širokoúhlém triedru.
Z planet si v dubnu neužijeme Merkuru, Uranu a Neptunu, jsou nepozorovatelné. Venuši uvidíme ráno nízko nad východním obzorem, Mars po celou noc, Jupiter v první polovině noci, zatímco Saturn se svými prstenci, které jsou už nápadně otevřené a stále se otevírají, svítí na obloze v souhvězdí Panny většinu noci kromě večera.
Z úkazů nás v tomto měsíci nepotěší žádný. Jen z konjunkce Měsíce s Marsem 14. dubna zůstane několik nocí pěkné seskupení, spolu s hvězdou Spica a se Saturnem. Za zmínku ještě stojí 8. dubna opozice Marsu se Sluncem. O šest dní později, tedy 14. dubna, bude Mars nejblíže Zemi – dělit nás od něj budou asi 92 miliony kilometrů.
A tak jsme se na závěr dostali až k fázím Měsíce. 7. dubna bude náš souputník v první čtvrti, 15. dubna v úplňku, 22. dubna v poslední čtvrti a 29. dubna v novu. V tento den nastane prstencové zatmění Slunce. Bohužel, my tento unikátní úkaz neuvidíme, museli bychom se za ním vypravit až do daleké Antarktidy.
Při toulkách jarní oblohou přejeme hezkou a ničím nerušenou podívanou.

Saturn s prstenci a polární září


Vysíláno v Planetáriu č. 13/2014, 29. dubna.

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá každé první Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio