Procházka oblohou (září)

29. srpen 2010

Slunce se blíží nebeskému rovníku, noci se prodlužují a dny se krátí. Vyrovnají se 23. září ve 4 hodiny 8 minut SEČ; v letním čase ještě hodinu připočtěte. V tu chvíli vstoupí Slunce do znamení Vah a podzimní rovnodenností odstartuje astronomický podzim. Večer a v noci ještě uvidíme na obloze hvězdy léta – vévodí jim souhvězdí Labutě, Orla a Lyry, která se ovšem pomalu přesouvají níž k západnímu obzoru.

Velmi výhodnou polohu k pozorování má Cefeus – najdeme ho vysoko nad severem. Souhvězdí proslulo zejména hvězdou delta Cephei, která je zástupcem pulsujících proměnných hvězd. Říkáme jim cefeidy. Perioda pulsů je přímo závislá na jejich zářivém výkonu. Je tím větší, čím větší je svítivost hvězdy. Pulsaci způsobuje pravidelné smršťování a rozpínání podpovrchových vrstev. Periody cefeid se mohou pohybovat mezi třemi až třiceti dny.
Vysoko na východě svítí typický Pegasův čtverec; mezi ním a severním pólem je souhvězdí Cassiopei, které připomíná písmeno W. Z objektů vzdáleného vesmíru si připomeňme třeba kulovou hvězdokupu M 15. Vyhledáme ji triedrem v blízkosti hvězdy epsilon Pegasi, v už dříve zmíněném souhvězdí. Dobrá hvězdná mapa nám orientaci usnadní.
Z planet zaujme v září především Merkur, který se počátkem měsíce ocitne v dolní konjunkci a 19.září dokonce v největší západní elongaci. Ráno tedy výrazně zazáří na východní obloze. Naopak vůbec nezasvítí Mars, Venuše ani Saturn, protože jsou v tomto měsíci nepozorovatelné. Po celou noc uvidíme jen planety Jupiter a Uran a kromě jitra i Neptun.
Z úkazů bude u nás pozorovatelná jen konjunkce Měsíce s Aldebaranem ze souhvězdí Býka, a to 29. září kolem páté hodiny ranní. Dělit je bude úhlová vzdálenost o něco menší než 7,5 stupně.
A na závěr ještě měsíční fáze. Prvního září poslední čtvrť, osmého nov, patnáctého první čtvrť a 23. září - shodou okolností v den začátku podzimu, bude úplněk. Měsíc ovšem vyjde večer před půl sedmou. Hezkou podívanou.

Vysíláno v Planetáriu č. 35/2010, 28. srpna - 3. září.

Pravidelná rubrika Procházka oblohou se vysílá každé první Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio