Sněhové vločky nad rozžhavenou Venuší

13. říjen 2012

Evropská sonda Venus Express odhalila vysoko v atmosféře Venuše nečekaně chladné vrstvy. Mohlo by tam i sněžit?

O Venuši víme, že ji kryje závoj – tedy hustá atmosféra složená převážně z oxidu uhličitého, která znemožňuje spatřit její povrch ve viditelné části spektra. Z dřívějších zkoumání i s pomocí sond je rovněž známo, že na povrchu panuje vysoká teplota blížící se 500 stupňům Celsia a tlak přibližně devadesátkrát vyšší, než je na povrchu Země. Řekli byste, že v takových podmínkách může sněžit?
Proto překvapilo, že evropská kosmická sonda Venus Express odhalila vysoko v atmosféře planety nečekaně chladné vrstvy, které mohou být dostatečně studené na to, aby v nich oxid uhličitý existoval ve formě ledu, nebo dokonce sněhových vloček.

Na stránkách Evropské kosmické agentury se píše o výsledcích analýz, které astronomové během uplynulých pěti let pomocí zmíněné sondy v atmosféře Venuše prováděli. Přístroje sledovaly, jak se sluneční světlo chová v různých výškách při průchodu Venušinou atmosférou. Vědecký tým zajímala koncentrace molekul oxidu uhličitého především v místech na přelomu mezi denní a noční polokoulí planety. Zjistili, že zmíněné chladné vrstvy mají teplotu kolem minus 175 stupňů Celsia a vyskytují se ve výšce 125 km nad povrchem Venuše. Tyto vrstvy jsou mnohem chladnější než obdobné vrstvy v zemské atmosféře – a to je přitom Venuše mnohem blíž u Slunce než naše Země.
„Právě v těchto vysokých vrstvách vymrzá oxid uhličitý a tvoří oblaka z ledových krystalků nebo sněhových vloček“, vysvětluje za vědecký tým autor článku Arnaud Mahieux. Zároveň ale nabádá k obezřetnosti, protože i když sonda skutečně pozorovala velmi jasné oblasti v atmosféře Venuše, které mohou být způsobeny přítomností ledových krystalků, mohou je způsobovat i jiné atmosférické vlivy. Vědecký pracovník mise Venus Express Håkan Svedhem upozorňuje, že objev je velmi čerstvý a nelze ještě vyvozovat, jaké důsledky bude mít.

Kresba sondy Venus Express u Venuše

Vysíláno v Planetáriu č. 42/2012, 13. - 19. října.

Rubrika Mýty, omyly a novinky astronomie se vysílá každé třetí Planetárium v měsíci.

autor: Miroslav Zimmer
Spustit audio