Egypt v době stavitelů pyramid

3. červenec 2015

Kniha egyptologa Jaromíra Krejčího představuje fungování staroegyptské společnosti v době před více než čtyřmi tisíciletími.

První egyptská pyramida byla postavena před více než 4700 lety. Dodnes stojí a není sama – v Egyptě se dochovalo několik desítek těchto starověkých monumentů, a také spousta velkých kamenných soch, obelisků nebo chrámů. Běžná staroegyptská architektura však kamenná nebyla – stavělo se především z rákosu, dřeva nebo nepálených cihel, píše ve své knize Egypt v době stavitelů pyramid egyptolog Jaromír Krejčí. Mimo jiné i proto se toho o podobě obyčejných sídel a každodenním životě v nilském údolí archeologickými metodami dá zjistit jen málo. Zbytky chatrných staveb dávno rozhlodal zub času, zalily je mnohametrové vrstvy bahna z opakujících se záplav, zatopila spodní voda a na mnoha místech je nenávratně převrstvilo a zničilo nové osídlení. Vědcům často nezbývá nic jiného, než vycházet z informací „z druhé ruky“ – z výzdoby hrobek, ale také z literárních, hospodářských a náboženských záznamů a textů. Naše znalosti o starém Egyptě se proto podobají pestré mozaice s vypadanými sklíčky. Jak se s tímto problémem vypořádal Jaromír Krejčí?

Začíná popisem vzniku a vývoje egyptského státu během Archaické doby a Staré říše; bez znalosti této nejstarší historie lze jen stěží pochopit některé důležité souvislosti. Fungování administrativního aparátu říše autor ilustruje příběhem vezíra Ptahšepsese, bývalého královského holiče, který se vypracoval na významného hodnostáře a dokonce se přiženil do královské rodiny. Právě královskému úřadu a rodině je věnována další část knihy. Jaromír Krejčí pak obrací svou pozornost i k životu obyčejných lidí nebo staroegyptské byrokracii. Velmi důležité jsou kapitoly o přírodním prostředí starého Egypta, které život v údolí Nilu bezprostředně ovlivňovalo, a také o náboženských představách jeho obyvatel. Celé tři kapitoly jsou věnovány architektuře pyramidových komplexů, hrobek a chrámů; nechybí ani stručný nástin dalšího vývoje Egypta.

Egypt v době stavitelů pyramid

Publikace je určená nejširší veřejnosti, je čtivá a bohatě vyzdobená obrazovým materiálem. Pokud jste na knihu Jaromíra Krejčího dosud nenarazili, můžeme vám ji vřele doporučit.

O knihu Jaromíra Krejčího Egypt v době stavitelů pyramid s námi můžete soutěžit.
Šanci na výhru máte do 26. července.

Jaromír Krejčí: Egypt v době stavitelů pyramid. Praha: Univerzita Karlova v Praze, Filozofická fakulta, 2011. ISBN 978-80-7308-386-1.

autor: frv
Spustit audio