Jedová stopa aneb Pouze dávka rozhoduje...

Viktor Oliva: Piják absintu v kavárně Slavia (1901) - Foto: Viktor Oliva, licence Public Domain, volné dílo

Viktor Oliva: Piják absintu v kavárně Slavia (1901)Foto: Viktor Oliva, licence Public Domain, volné dílo

Chemik Petr Klusoň vypráví poutavé příběhy o jedech, otravách i travičích, které se často táhnou celou historií lidstva, od pravěku až do moderních časů.

Proč bychom si měli něco nalhávat. Žijeme ve světě jedů, a vždycky jsme v něm žili. Jedem se totiž může stát cokoliv. Už na prahu novověku to rozpoznal věhlasný lékař a alchymista Paracelsus, když definoval svou stručnou a výstižnou poučku: Pouze dávka rozhoduje, je-li látka jedem. Otrávit se můžete i destilovanou vodou, nebo docela obyčejnou kuchyňskou solí – na průměrného dospělého člověka jí stačí asi čtvrt kila. Historie si ale všímá spíše jiných jedů, jejichž užití má rychlejší a dramatičtější následky. Je s nimi spjato mnoho příběhů. 

Jedová stopa - Foto: Nakladatelství Academia

Jedová stopaFoto: Nakladatelství Academia

Vypráví se v nich o nešťastnících, které jed zahubil či těžce poznamenal, o zločincích strojících své úklady, o lékařích, kteří pomáhali, ale někdy z nevědomosti i škodili a také o vědcích, sledujících v roli pátračů a detektivů jedovou stopu, táhnoucí se dějinami lidstva od nejstarších dob až do dnešních dní. A právě tuto jedovou stopu sleduje ve své knize chemik Petr Klusoň. Jak sám píše, naše poznání v této oblasti prošlo dlouhým klikatým vývojem, během něhož jsme zaznamenali řadu velkých úspěchů i fatálních porážek a selhání. Knihu Jedová stopa vydalo nakladatelství Academia.
Nahlédnete s ní do Sókratovy číše stejně jako na dno sklenky se zelenou vílou – absintem. Dozvíte se, co má společného „oheň sv. Antonína“ s LSD a jakými dramatickými metodami se kdysi léčila „francouzská nemoc“, čili syfilis. Projdete bohatou historií oxidu arsenitého, čili arseniku a zúčastníte se detektivního pátrání po příčinách úmrtí Napoleona Bonaparta nebo tragického konce Franklinovy polární výpravy. Putování po jedové stopě, plné mnoha rozličných odboček, končí u barbiturátů a na místech z nejsmutnějších, v terezínském lágru a ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi. Petr Klusoň se ve své knize představuje nejen jako chemik, ale i zdatný historik, poutník přírodou a především velice schopný vypravěč. Jeho Jedová stopa se čte jedním dechem. A zaručuji vám, že neotráví nikoho. 

O knihu Petra Klusoně Jedová stopa s námi můžete soutěžit.
Šanci na výhru máte do 22. března.
 

Petr Klusoň: Jedová stopa. Praha: Academia, 2015. ISBN 978-80-200-2438-1. 

Pořad: Planetárium  |  Stanice: Sever
Čas vysílání: neděle 09:05  |  Délka pořadu: 55 minut  
 

Nové články v rubrice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2019 Český rozhlas