Labyrintem míst klatých

29. červen 2011

Výtvarník Martin Stejskal vydal po dvaceti letech novou a podstatně rozšířenou verzi svého populárního magického průvodce českou krajinou.

Když v roce 1991 vyšla kniha surrealisty Martina Stejskala Labyrintem tajemna, stala se pro mnohé biblí i průvodcem na cestách. Jiným posloužila jako vydatný zdroj informací k vlastnímu spisování o záhadách české krajiny, která však byla často v jejich podání jiná, než ta Stejskalova. Byla to krajina syrově polopatická, odkouzlená, banální a prostá magie i fantazie. Knih o záhadách naší vlasti jsou stohy, skoro všechny ale postrádají nejhlavnější přednost dvacet let starého Labyrintu tajemna – fantazii autora, které se fajnovým slovem říká „imaginace“. Zato jsou často hloupé a někdy ještě k tomu plné vypočítavosti a drzosti kompilátorů. Martin Stejskal nikdy netoužil mít něco společného s lidmi, kteří si říkají záhadologové. Fascinují ho pověsti a stará vyprávění, a právě to byl hlavní zdroj, ze kterého vždy čerpal. Na začátku 90. let mu ale mnohé zdroje zůstávaly skryty; třeba pověsti sudetských Němců, kteří kdysi také spoluvytvářeli podobu české magické krajiny. A tak se Martin Stejskal, jak píše, znovu doslova „zahrabal“ do starých textů a svůj Labyrint dále zdokonaloval. Vytvořil nový a důkladnější místopis prokletých fakt, velkého a objemného průvodce přízračnou krajinou českých zemí, která je se světem technokratů sice souběžná, ale pro většinu z nich zoufale nedostupná. Nová kniha vyšla letos v nakladatelství Eminent pod novým názvem – Labyrintem míst klatých. Vydá za celou knihovnu záhadologických spisů. Hlavně proto, že ji s českou krajinou pojí pevné kořeny magické tradice, hluboké i několik století.

STEJSKAL, Martin: Labyrintem míst klatých : Přízračnou krajinou českých zemí. Praha: Eminent, 2011. ISBN 978-80-7281-415-2.

Knihu Labyrintem míst klatých, kterou vydalo nakladatelství Eminent, můžete vyhrát v soutěži Planetária.

autor: frv
Spustit audio