Popsání pozoruhodností Egypta

7. listopad 2015

Knihu okrsků a památek v Egyptě, v Káhiře i v údolí Nilu a zprávy, které se jich týkají, sebral a sestavil arabský učenec přelomu 14. a 15. století al-Maqrízí.

Celé jméno, kterým se tento středověký historik, geograf a literát honosil, znělo šajch Taqíjjuddín Ahmad ibn Alí ibn Abdalqádir ibn Muhammad al-Maqrízí. Působil ve službách mamlúckých sultánů a věnoval se shromažďování informací o Egyptě, které později zpracoval ve své Knize okrsků, díle, které dosáhlo ve své době značné proslulosti. Obsahuje především místopisné údaje, ale nechybí v něm ani četné informace o historii Egypta, o kultuře a náboženství jeho obyvatel. Dodnes tak představuje pro historiky důležitý pramen – mimo jiné i jako zdroj informací o běžném životě ve středověkém světě islámu. Jako takový pak může zaujmout i čtenáře neodborníka z řad laické veřejnosti.

Tento cíl ostatně sledoval i autor a překladatel novodobého výboru z al-Maqrízího Knih okrsků, arabista Bronislav Ostřanský. Jak sám v předmluvě uvádí, jeho výbor, nazvaný Popsání pozoruhodností Egypta, obsahuje méně než desetinu arabského originálu – především vyprávěcí pasáže o bájném dávnověku, různé „etnografické“ vsuvky, a také dobové popisy známých míst a památek, s nimž se čtenář při svých cestách po Egyptě může dodnes setkat. Knihu doplňuje krátký životopis al-Maqrízího na pozadí doby, v níž žil, chronologie mamlúckých vládců, slovníček vybraných arabských pojmů, přehled měrových jednotek a obsáhlý rejstřík.

Popsání pozoruhodností Egypta

Máte-li rádi Egypt, tahle kniha bude báječným příspěvkem do vaší knihovničky.

O knihu Popsání pozoruhodností Egypta s námi můžete soutěžit.
Šanci na výhru máte do 22. listopadu.

Taqíjjuddín Ahmad al-Maqrízí: Popsání pozoruhodností Egypta : Kniha okrsků a památek v Egyptě, v Káhiře i v údolí Nilu a zprávy, které se jich týkají. Praha: Academia, 2012. ISBN 978-80-200-2075-8.

autor: frv
Spustit audio