Rozmanitosti z historie Království českého

11. říjen 2017

Nové a první kompletní české vydání prvního dílu nejslavnějšího spisu barokního intelektuála, literáta, vlastence, kněze a jezuity Bohuslava Balbína.

Nejslavnější spis Bohuslava Balbína Rozmanitosti z historie Království českého je stejně barokně rozevlátý jako autor sám. Tato latinsky psaná vlastivědná encyklopedie Čech se původně měla skládat ze tří „dekád“ po deseti knihách; Balbín však z plánovaných třiceti stihl napsat jen dvanáct knih. Přesto jde o jeho vrcholné dílo. První kniha první dekády věnovaná české přírodě vyšla v roce 1679. Je také jediná z celých Rozmanitostí, kterou si můžete přečíst v češtině. V roce 1986 vyšel zkrácený výbor a od letošního roku je díky Jiřímu A. Čepelákovi a nakladatelství Academia k mání také první kompletní český překlad tohoto díla.

Bohuslav Balbín toho o českých zemích věděl víc než dost. V době, kdy to ani zdaleka nebylo obvyklé, se často stěhoval, měnil své působiště a hojně cestoval. Navštívil mnohý z koutů Království českého, což mu umožnilo přiblížit jeho krásy „naživo“, vlastníma očima. Balbín současně rád listoval stránkami starých i novějších spisů, počínaje antickými autory a konče spisy svých jezuitských přátel. Ledacos znal z vyprávění a popřával sluchu i zprávám, které bychom dnes rozhodně neoznačili za hodnověrné zdroje. Jeho Rozmanitosti jsou proto pestrou skládankou dobových vědeckých názorů, výpisků z dokumentů, spisů i kronik, ale také informací takřka bulvárního charakteru, pověstí a historek.

Bohuslav Balbín: Rozmanitosti z historie Království českého

Protože první díl Rozmanitostí je, jak už bylo řečeno, věnován přírodě, redakce jeho nového vydání se chopil biolog, filozof a spisovatel Stanislav Komárek, který k Balbínovu textu přispěl četnými vysvětlujícími a rozšiřujícími poznámkami, stejně jako geolog a publicista Václav Cílek. Dočtete se v něm o horách, řekách, pramenech, dolech, nerostech a horninách, fauně a flóře Čech a mnohém dalším. Nudit se rozhodně nebudete. Možná pak stejně jako já zatoužíte, aby česky vyšly i další díly Balbínova stěžejního díla. Zasloužil by si to.

O knihu Rozmanitosti z historie Království českého s námi můžete soutěžit. Šanci na výhru máte do neděle 22. října.

Bohuslav Balbín: Rozmanitosti z historie Království českého. Praha: Academia, 2017. ISBN 978-80-200-2637-8.

autor: frv
Spustit audio