Slované

9. leden 2016

Archeoložka Magdalena Beranová popisuje historii Slovanů od jejich nejasných počátků až do konce 12. století, a to s mnoha zajímavými podrobnostmi.

V 5. a 6. století po Kristu se na historické scéně objevují Slované. Jakoby náhle a nečekaně; přesto během několika staletí doslova „zaplaví“ velkou část Evropy. Kde se Slované jako národ zformovali a kde stála jejich prapůvodní sídla? To je otázka, která archeology a historiky zaměstnává odedávna. Na žádné jednoduché odpovědi se dosud neshodli. Písemné prameny z antických časů o Slovanech víceméně mlčí a hrnce, nástroje či zahloubené chaty o příslušnosti svých tvůrců a stavitelů k nějaké skupině, národu nebo kmeni neprozradí nic. To je výchozí pozice, ve které se ocitne každý, kdo chce o nejstarších Slovanech hovořit a psát. Archeoložka Magdalena Beranová se s tímto problémem vyrovnala s velkým přehledem, o čemž svědčí mimo jiné skutečnost, že její Slované vyšli loni v nakladatelství Libri už ve druhém vydání.

Úspěšná publikace prostého názvu se neorientuje pouze na nejstarší minulost, ale poutavým způsobem zachycuje i evropské výboje Slovanů, jejichž výsledkem byl vznik celé řady států a říší především ve východní, jihovýchodní a střední Evropě. Poutavé vyprávění, opírající se o svědectví archeologických i písemných pramenů, končí na prahu 13. století. Kromě politických dějin obsahuje spoustu informací o hospodářském vývoji, každodenních starostech našich předků, ale také o kultuře a duchovním životě Slovanů, včetně jejich cesty od pohanství ke křesťanské víře. Máte-li rádi historii, druhé vydání Slovanů Magdaleny Beranové vám můžeme jen doporučit.

Slované

O knihu Magdaleny Beranové Slované s námi můžete soutěžit.
Šanci na výhru máte do neděle 24. ledna.

Magdalena Beranová: Slované. Praha: Libri, 2015. ISBN 978-80-7277-538-5.

autor: frv
Spustit audio